• Terug
  • Nieuws
  • Onstwedder bedrijven op Open Dag
24 september 2015

Bio-boerderij Landleven aan de Scholtweg 9 in Onstwedde houdt op zaterdag 26 september van 10-16 uur een Open Dag. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten. Er is volop informatie over het biologisch melkveebedrijf van de familie Luring en er is een infomarkt van betrokken bedrijven.

Onderstaande Onstwedder bedrijven zijn aanwezig op de Open Dag:


De koepelstal is een ronde stal, die vanaf oktober als potstal gebruikt gaat worden voor de melkkoeien van het bedrijf. In een potstal liggen de dieren op een dikke laag stro, die steeds ververst wordt. De stal is met zijn 45 meter doorsnee de eerste grote koepelstal op het Europese vasteland.

"Wat wil de koe en wat wil het bodemleven?" Die twee vragen zijn het uitgangspunt geweest voor het ontwerp van de nieuwe koepelstal van de familie Luring. Een koe wil eten, drinken, bewegen, rust op een fijne ligplek, frisse lucht, veiligheid en sociale omgang met andere koeien. In de koepelstal is dat allemaal aanwezig. Behalve over de behoeften van de koe is er ook nagedacht over de behoeften van het bodemleven, ofwel de zichtbare en onzichtbare 'beestjes' in de grond.

Het belang van een gezonde bodem mag niet onderschat worden. Zo'n 95% van al ons voedsel komt van de bodem: groenten, fruit, noten, granen, peulvruchten, maar indirect ook eieren, vlees en zuivel. De laatste 40 jaar zijn we wereldwijd echter 30% van de vruchtbare bodems kwijtgeraakt, omdat het bodemleven erin verdween. Reden temeer om de bodem te geven wat ze nodig heeft, zoals ruige stromest vol natuurlijke voedingsstoffen en organisch materiaal. In de koepelstal ontstaat deze waardevolle mest, omdat de koeien op stro gehouden worden.   
 
Harry en Chonda Luring willen boeren in harmonie met mensen, dieren en de natuur en dragen dat graag uit. Dat is ook de reden om deze bijzondere Open Dag voor boeren en burgers te organiseren. Er is een markt met verscheidene standhouders, die allemaal een relatie hebben met de Bio-boerderij. In het kader van het Internationale Jaar van de Bodem, dat door de Verenigde Naties is uitgeroepen, wordt er een film vertoond over de indrukwekkende samenwerking van het bodemleven in een gezonde bodem. Op informatiepanelen krijgen bezoekers uitleg over de verschillende aspecten van het biologisch melkveebedrijf. Zowel voor volwassenen als voor kinderen is er van alles te doen, te zien, te horen, te ruiken en te proeven. Speciaal voor deze dag is er huisgemaakt biologisch ijs. Kinderen kunnen zich o.a. uitleven op een koeien-springkussen, mogen zelf boter maken, een filmpje over Ploon bekijken of een kunstkoe melken. Met het kleuren van een kleurplaat, maar ook met het doen van een speurtocht zijn speelgoedbonnen te winnen. Bovendien zijn er leuke lees- en doeboekjes over koeien en is er een wormenhotel te zien.
Ter verhoging van de feestvreugde zoekt de organisatie nog kinderen of volwassenen die het leuk vinden om een poosje muziek te maken op een instrument. Vrijwilligers kunnen gewoon naar de Open Dag komen en een mooi plekje op een strobaal uitzoeken om te musiceren.

Onder dit nieuwsbericht vindt u een linkje naar de genoemde kleurplaat van Bio-boerderij Landleven, die u kunt downloaden en printen. Kinderen mogen de kleurplaat inkleuren en kunnen zo kans maken op een speelgoedbon. Tot en met zaterdag 3 oktober kan de kleurplaat ingeleverd worden.

Kleurplaat