• Terug
  • Nieuws
  • Westerwoldse Open Monumentendag
6 september 2012

De gemeenten Bellingwedde, Stadskanaal en Vlagtwedde trekken dit jaar voor het eerst samen op tijdens Open Monumentendag.

De eerste Westerwoldse Open Monumentendag vindt zaterdag 8 en zondag 9 september plaats. Geheel indachtig het nationale thema ‘Groen van Toen’ staat hierbij het landschap van de Ruiten Aa centraal.

Ruiten Aa
Het riviertje Ruiten Aa kronkelde vroeger door het landschap, maar werd in de twintigste eeuw gekanaliseerd. De laatste paar jaar is er met veel zorg weer een meanderende beek aangelegd. Het gebied langs de Ruiten Aa is een voorbeeld van een door de mens aangelegd landschap. De bebouwing en het groen vormen een onlosmakelijk geheel.

Inspiratiebron
Het Westerwoldse landschap is daarnaast een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars, dichters en muzikanten. Het gebied kan wandelend, fietsend of per kano verkend worden.

Startlocaties
Tijdens het Open Monumentenweekeinde staan activiteiten gepland bij de Burcht van Wedde, in Smeerling en in Veele. Startlocaties zijn Smeerlings Theehuys in Onstwedde en de Burcht van Wedde in Wedde.

Openingstijden: zaterdag 11.00 – 16.00 uur, zondag 12.00 – 16.00 uur.

Organisatie
De organisatie van Open Monumentendag in Bellingwedde, Stadskanaal en Vlagtwedde is in handen van Stichting Smeerling-Metbroek, de Open Monumentendag Comités van de gemeenten Bellingwedde, Stadskanaal en Vlagtwedde, Streekhistorisch Centrum, SKVS-De Pauw, de Vereniging Natuurmonumenten, de Regionale Wandelstructuur Westerwolde, Tourist Info Westerwolde, Smeerlings Theehuijs, Staatsbosbeheer, de Magnuskerk Bellingwolde, De Burcht van Wedde, Dienst Landelijk Gebied Groningen en diverse particulieren.

Meer informatie over het programma: www.openmonumentendag.nl.

Bron: De Kanaalstreek