• Terug
  • Nieuws
  • Geslaagd Bodemfestival
7 juli 2015

Op zaterdag 4 juli werd in de schuren van Johan Huiges en Marjan Nijland (Veenhuizen 16) een geslaagd Bodemfestival gehouden. Een deel van de bezoekers kwam uit de stad Groningen om juist op het platteland dit festival mee te beleven, in het kader van het door de VN uitgeroepen 'Jaar van de bodem'. 

De bodem brengt zeker 95% van ons voedsel voort en daarom is het belangrijk dat die bodem gezond is. Door achteruitgang in bodemvruchtbaarheid is helaas de kwaliteit van onze voeding (mineralen en vitaminen) de laatste jaren achteruit gegaan.

Boeren, moestuinierders en andere geïnteresseerden waren naar het Bodemfestival gekomen om te zien en te horen hoe de bodem op een goede manier weer vruchtbaarder gemaakt kan worden. De meest eenvoudige manieren zijn het strooien van goede compost, wormenmest of compostsap en het inzaaien van bodembedekkers na een gewasteelt. De bodem is geen dode massa zand, maar een levend geheel met ontelbaar veel nuttige schimmels, bacteriën, aaltjes, mijten, wormen en andere 'beestjes', die samenwerken aan een vruchtbare, luchtige grond. In de film 'Bodemboeren' werd dit benadrukt. Deze film bracht vijf boeren in beeld, die op een goede manier met hun bodem omgaan en zien dat hun inspanningen worden beloond met steeds meer en betere gewassen, zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. 

Na de film was er een debat met panelleden, die allemaal op hun eigen manier bewust bezig zijn met een gezonde bodem en gezonde voeding. Een smakelijke en gezellige afsluiting was het biologisch buffet, verzorgd door cateraar 'De Smaak van het Noorden', met heerlijk eten van lokale oorsprong voor de 75 aanwezigen.