• Terug
  • Nieuws
  • Verslag van de dames van 'Wie is ze'
27 juni 2015

Verslag van de dames van “Wie is ze” : Gerda, Titia en Rineke, die zich ingezet hebben in de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Op 2 maart jl. was het zover: na maanden van acties voeren en trainen voor de halve marathon, na maanden van aandacht vragen voor het grote onrecht van mensenhandel, stapten we in het vliegtuig op weg naar Tessalonici, Griekenland.
De start van een week vol contrasten en krachtige momenten.

De periode voorafgaande aan deze week hebben we ons verdiept in het grote leed van mensenhandel en seksslavernij. Tijdens de week in Griekenland hebben we nog veel meer gezien en ervaren hoe groots dit probleem is, hoe schrijnend en weerzinwekkend; hoe gruwelijk en mensonterend er met meisjes en jonge vrouwen wordt omgegaan. Zo onwerkelijk; je denkt dat het niet kan bestaan, maar toch is het de werkelijkheid. Niet te vatten, het kwaad in pure vorm.

De eerste dag  hebben we veel informatie gekregen van The A21-campaign over hoe zij te werk gaan om te strijden tegen dit onrecht. Daarnaast hebben we het leed van dichtbij gezien: we hebben een breakinghouse bezocht: de plek waar meisjes opgesloten worden en lichamelijk en mentaal zó gebroken worden dat ze geen uitweg meer zien. Om te overleven zijn ze uiteindelijk gehoorzaam  en ‘bedienen’ gedwongen vele mannen per dag. Misselijkmakend om daar te zijn.
Daarnaast hebben we een hardlooptraining gedaan in een gebied waar vele bordelen te vinden zijn. En als afsluiting van deze dag hebben we een film gekeken: “Human Trafficking”. Een realistische film over mensenhandel en seksslavernij.
Een dag waarop het hart van velen van ons brak…

Een volgende dag gingen we vanuit ons luxe hotel naar een dorpje verderop, waar mensen in extreme armoede leven. Wat een contrast! Bouwvallen van hout, wat huizen blijken te zijn. Geen bestrating, maar zand en modder. Een waterput voor mensen die geen stromend water hebben. Een aantal planken tegen elkaar, een soort hutje, blijkt de wc te zijn. ’s Winters kou tot -20 graden. Maar het tegenstrijdige: ieder ‘huis’ heeft een satelliet op het dak: men heeft tv en weet wat er in de wereld te koop is. En daardoor is dit de ‘ideale’ plek om meisjes te ronselen: als je een kans geboden wordt om uit deze ellende weg te komen, dan grijp je die. Niet wetend dat die kans op een zogenaamd nieuw en mooier leven de zwartste nacht van je leven zal blijken te zijn.

Naast deze confronterende momenten waren er dagelijks momenten van bezinning. Er werd met ons nagedacht over G-kracht: 4 G’s: God, Gezin, Gemeente, Gerechtigheid. Tijdens het eerst moment van bezinning werd  gesproken over Gods Geestkracht. De kracht die wij zo nodig hebben. Ook tijdens deze week. Het ‘gezicht van het kwaad’ kan ons verlammen. Maar dat is niet wat we willen. Daar willen we niet van onder de indruk zijn. We willen onder de indruk zijn van de kracht van Gods liefde en ons daar door laten leiden. En we hebben het mogen zien. We hebben geen ‘overlevenden’ ontmoet, omdat zij midden in hun traumaverwerking zitten en uiteraard niet op ons zitten te wachten. Maar we hebben gehoord van het vele goede dat A21 doet, wereldwijd. Gesproken met werknemers van A21 die graag hun ervaringen met ons deelden. Getuigenissen van ‘overlevenden’ gelezen. A21: Een organisatie die werkt vanuit Gods kracht en liefde.

We zijn dankbaar voor alle steun die we gekregen hebben vanuit Onstwedde. We hebben in totaal een enorm bedrag van (tot nu toe) €26.391 mogen ontvangen! Een immens bedrag! Maar zó nodig!
De beelden, verhalen en alles wat we hebben meegemaakt zullen we nooit vergeten.
Het was een ervaring die we niet hadden willen missen.
Maar het eindigt voor ons hier niet: We zullen een vuist blijven maken tegen dit grote onrecht! Wat betreft de Muskathlon mogen we het stokje doorgeven:
José Joosten en Eelke ’t Hart (vriendin van Jeroen Fissering) hebben zich opgegeven voor de Muskathlon in mei 2016. Zij zullen het komende jaar intensief aandacht vragen voor dit immense probleem en wij zullen hen daarbij steunen.
We hopen dat wij als dorpsgemeenschap om hen heen zullen staan en zullen ondersteunen op welke manier dan ook. Om op deze manier indirect meiden die verstrikt zijn geraakt in deze ellende te bevrijden en een kans op nieuw leven te geven.  

Jullie zullen zeker nog van hen horen!

Meer info over José

Meer info over Eelke

Mede namens Gerda en Titia,
Rineke Joosten.