• Terug
  • Nieuws
  • Hoezo oud als je 76 bent ?
29 juni 2015

Rikste Wilzing, oprichtster van de PCOB-afdeling Onstwedde/Vlagtwedde, wordt 100 jaar.

Donderdag 2 juli a.s. wordt mevr. Rikste Wilzing van de Wiltingelaan 100 jaar. “Komt meer voor”, zo zou uw reactie kunnen zijn. In het geval van Rikste Wilzing dient er evenwel een keiharde kanttekening bij te worden gemaakt. Eentje die diep respect afdwingt.

Rikste heeft Onstwedder roots, dat geeft haar familienaam al duidelijk aan. Op haar 20e vertrok ze echter naar het Utrechtse Veenendaal. Vijfenvijftig jaar later kwam ze terug naar haar geboortedorp. Oude banden trekken soms hard, zeker op oudere leeftijd.
Bij Rikste klopte dat van die oude banden wel, maar de term “oudere leeftijd” was aan haar niet echt besteed. Ze werd weliswaar lid van de Prot. Chr. Ouderen Bond, noodgedwongen in Stadskanaal, omdat Onstwedde zo’n club niet kende. Al een jaar later, - op haar 76e ! (in 1991). Hoezo “oud”? -, ontketende ze echter een geweldige actie om in haar eigen dorp een eigen PCOB-afdeling op te richten. Haar geestdrift stak vrijwel direct tal van mensen uit haar omgeving aan. De oprichtingsvergadering op 10 september 1991 telde dan ook al liefst 66 belangstellenden. Een half jaar later kon het 100e lid (Jan & Fenna Wakker) worden ingeschreven.
Rikste genoot, maar echt tevreden was ze nog niet. Het innerlijke vuur laaide door. Teneinde de kas van de nieuwe vereniging een solide basis te geven, “regelde” ze voor de maandelijkse bijeenkomsten sprekers, die (bijna) gratis hun interessante verhalen deden. Rikste regelde ‘t namelijk, dat de plaatselijke middenstanders een presentje voor hen beschikbaar stelden. Rikste bakte series welkomscakes en -taarten om het ledental nog verder op te krikken. Rikste zocht met haar mede-bestuursleden contact met de Gemeente Stadskanaal, wanneer woon- of dorpssituaties voor Onstwedder senioren niet goed voor elkaar waren. Zo heeft ze bijv. de komst van de 30 km-begrenzing in de dorpskern weten te versnellen. Maar vooral heeft ze aangetoond, dat ‘ouder zijn’ absoluut geen belemmering hoeft te zijn om actief deel uit te maken van de maatschappij. Participatie in de meest fraaie vorm !

Inmiddels staat Rikste Wilzing aan de vooravond van haar 100e verjaardag. Ze is nog steeds een ‘ouwe taaie’, maar kan bijv. helaas de maandelijkse woensdagmiddagbijeenkomsten van haar PCOB niet meer bezoeken. Alle gezelligheid, die ze daar bracht en kreeg ten spijt.
Ze heeft met de oprichting van de Ouderenbond in Onstwedde baanbrekend werk verricht. Dat mag met nadruk gezegd worden. Een plaatselijke dominee noemde de PCOB ooit eens een zegen voor het dorp, omdat die PCOB over kerkelijke grenzen heenging en mensen met elkaar verbond in plaats van scheiding aan te brengen.
Die insteek hebben de senioren in Vlagtwedde ook begrepen. Tal van ouderen uit het buurdorp meldden zich aan als lid en twee jaar geleden werd de naam van de Bond dan ook gewijzigd in ‘Afdeling Onstwedde-Vlagtwedde’. Per 1 juli 2015 staan er ruim 250 leden in de boeken.
De dank aan Rikste Wilzing blijft onverminderd groot en de Prot. Chr. Ouderen Bond in onze regio feliciteert haar van harte en wenst haar een onvergetelijk mooie dag toe.

PCOB, afd. Onstwedde/Vlagtwedde
Klaas Meijer