• Terug
  • Nieuws
  • Tentoonstellingen in Speelgoedmuseum
26 juni 2015

Het Radio- en Speelgoedmuseum heeft twee nieuwe thematentoonstellingen.

De eerste gaat over de wekkerradio door de jaren heen. De oudste wekkerradio dateert uit 1938. Ook zijn er twee uit circa 1950. Het bijzondere van deze twee is dat er aan de zijkant een stopcontact zit, waar bijvoorbeeld een koffiezetapparaat aan "gehangen" kan worden die op de ingestelde tijd wordt ingeschakeld. Dan zijn er aantal met een gewoon uurwerk. Verder nog een aantal met een 'valblad-uurwerk'. Ook zijn modernere uurwerken met een digitaal uurwerk te zien. 

De tweede tentoonstelling gaat over telefoons. De oudste telefoon is een houten wandtoestel en dateert uit ongeveer 1900. Verder zijn er nog diverse hang- en staande toestellen van onder andere bakeliet en onix (soort marmer), koper en metaal. Ook zijn diverse munttoestellen te zien, zoals één die eerder bij de postkantoren stond of in een telefooncel hing. Verder zijn er nog telefoons in allerlei modellen zoals Mickey Mouse, Bug's Bunny, Harley Davidson motoren en diverse auto's zoals Lamborgini en een golftas. Een zeer bijzonder apparaat is wel de Calculagraph. Dit is een klok die de duur en de kosten van een telefoongesprek kan berekenen. 

Bijzondere treinen
Op de speelgoedafdeling zijn ook bijzondere treinen te zien. De oudste trein is een blikkenlocomotief met wagons en dateert uit de tijd rond 1930. Verder nog diverse blikken stations, zoals een station van Bing (1895) die met de hand is beschilderd, oud speelgoed als poppen, beren, blikken vrachtauto's (DAF), kindergrammofoontjes, kinderfornuisjes, stoommachines en toverlantaarns.

Het Radio- en Speelgoedmuseum is vanaf 1 juli geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten openingstijden terecht. 

Bron/foto: Streekblad

Website Radio- en Speelgoedmuseum