• Terug
  • Nieuws
  • 'Rotterdam' zoekt gezinnen uit de oorlog
23 juni 2015

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn in de noordelijke provincies veel kinderen in liefdevolle gezinnen opgevangen om aan te sterken.

Ongeveer 45.000 jongens en meisjes uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vonden veel liefde, warmte en vooral genoeg voedzaam eten bij de gezinnen. Ook in gezinnen in ons dorp zijn in die jaren een aantal kinderen ondergebracht uit de grote steden. 

In Rotterdam wonen nog veel van die kinderen die dankbaar terugkijken op die periode. Zij hebben hun leven te danken aan de opvang in het noorden. Tijdens de hongerwinter zijn in Rotterdam alleen al, ongeveer 12.000 mensen door voedselgebrek gestorven. De heer van de Wilde, over wie u in de rubriek 'hoe is het met' kunt lezen, was één van die kinderen die onderdak vonden in Onstwedde. 

 'Na zeventig jaar worden plannen gesmeed om de dankbaarheid aan de gastgezinnen van toen te tonen', vertelt Steef Rietbergen. 'We gaan in eerste instantie op zoek naar de gastgezinnen of de kinderen van de gastgezinnen. Het is de bedoeling ze uit te nodigen voor een 'weekend Rotterdam' op kosten van de gemeente Rotterdam. Denk hierbij aan een rondvaart door de haven, een bezoek aan de Euromast, diergaarde Blijdorp, de Markthal of aan één van de Rotterdamse musea of een tochtje met een nostalgische tram.'

Maakte u deel uit van een gezin dat één of meer kinderen uit Rotterdam opving in de Tweede Wereldoorlog? Neem dan contact op met Steef Rietbergen.

Steef Rietbergen M 06-24906248 of e-mail

'Hoe is het met'

Bron: Kanaalstreek