10.07.2019 Pluimveehouder teleurgesteld

Pluimveehouder Harry Migchels uit Onstwedde reageert donderdag zwaar teleurgesteld op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De rechter oordeelt dat voedsel- en warenautoriteit niets verkeerd heeft gedaan.

Volgens de rechter heeft de NVWA niet gefaald in de fipronilcrisis.

De zaak was aangespannen door LTO Nederland en meer dat 120 pluimveehouders. De sector hoopte op een schadevergoeding.

Maar veel belangrijker nog was het herstel van reputatieschade, zegt Harry Michels uit Onstwedde. ,,We zijn vorig jaar neergezet als een stel sjoemelaars, terwijl we niets verkeerd hebben gedaan.''

Volgens de pluimveehouders was de overheid op de hoogte van de risico's, maar werd er met tips niks gedaan. De sector leed miljoenen schade door de fipronil-zaak.

Michels verwacht dat de sector in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

De affaire leidt bij pluimveebedrijven nog steeds tot flinke emoties. Tegen RTV Drenthe zei pluimveehouder Saskia Oving uit Odoornerveen dinsdag dat ze dikke excuses wil van de overheid.

Een pluimveehouder uit Oost-Groningen geeft Oving groot gelijk. ,,Als we vooraf hadden geweten, wat er aan de hand was waren we nooit met ChickFriend in zee gegaan. Wij hebben het heel moeilijk gehad door deze zaak. Maar ik ken collega's die het nog veel zwaarder hadden.''

Harry Migchels uit Onstwedde leed tonnen schade door de fipronil-affaire. Hij hoopte gelijk te krijgen van de rechter. ,,Wat de overheid hier heeft gedaan, is uitermate slecht. Ze waren als driekwart jaar op de hoogte, maar deden niks. Wij werden neergezet als sjoemelaars, terwijl we naar eer en geweten hebben gehandeld.''

De kippenboeren verwijten de NVWA onder meer niet hard genoeg te hebben opgetreden toen er in het najaar van 2016 tips kwamen over het gebruik van fipronil in stallen door het Gelderse bedrijf Chickfriend.

Pas een jaar later werd er opgetreden, toen de Belgische autoriteiten aan de bel trokken.

Maar volgens de rechter zat de NVWA niet stil. Het gevaar voor de volksgezondheid werd destijds als beperkt gezien en daarom koos de NVWA ervoor een strafrechtelijk onderzoek tegen Chickfriend in gang te zetten.

Eind juli 2017 liet de NVWA weten onderzoek te doen naar het het illegaal gebruik van fipronil in de pluimveesector door het bedrijf Chickfriend. In de weken daarna werden meer dan 360 pluimveebedrijven (ruim 800 stallen) geblokkeerd. Ruim 3,5 miljoen kippen werden tijdens de crisis geruimd en miljoenen eieren werden uit de handel gehaald.

Onderzoekers van de Wageningse universiteit schatten de schade voor de pluimveesector aan het eind van die zomer op 65 tot 75 miljoen euro. Dat bedrag is sindsdien opgelopen omdat sommige stallen tot op de dag van vandaag geblokkeerd zijn. Volgens cijfers van de NVWA zijn er nog 15 stallen bij 10 bedrijven deels geblokkeerd en 36 stallen van 6 bedrijven volledig. Die 36 zijn alle inmiddels leeg.

De eigenaren van Chickfriend zijn twee jaar na het uitbreken van de crisis nog altijd niet gedagvaard, al heeft het Openbaar Ministerie dat voornemen wel al uitgesproken. "We zitten in de fase van aanvullend onderzoek", zegt een woordvoerder van het OM.

Het is heel teleurstellend, zegt Migchels. ,,Ik word hier heel verdrietig van.''

Bron: DVHN