05.07.2022 Oekraïners opgevangen in De Sikkenberg

Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland neemt nog steeds toe. Op tal van locaties vinden ze onderdak, variërend van een christelijk vakantiepark in Onstwedde tot een verbouwd pand van een evangelische gemeente in Alblasserdam.

Opvang in Onstwedde
Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zocht de Groningse gemeente Stadskanaal opvangplekken voor vluchtelingen. Zij klopte onder meer aan bij De Sikkenberg in Onstwedde, vertelt Sari de Ruijter-Willems, samen met haar man eigenaar van dit christelijke vakantiepark. Het echtpaar besloot mee te werken aan de opvang. „Ik vind het onze plicht om te zorgen voor de medemens, als je daar de mogelijkheid voor hebt.”

Half maart arriveerden de eerste Oekraïners. In korte tijd vonden bijna dertig ontheemden een plek op het park. Op dit moment verblijven er nog 7 gezinnen, in totaal 22 personen. Ze zijn ondergebracht in chalets, stacaravans, huisjes en luxe tenten. „Twee gezinnen zitten in een semipermanente woning. Beide hebben een kind met een ernstige meervoudige handicap”, zegt De Ruijter.

Tijdens de komende schoolvakanties blijven de vluchtelingen gewoon op De Sikkenberg. „Bijna allemaal kunnen ze vanwege medische omstandigheden niet in een grote, gezamenlijke locatie wonen. In korte tijd hebben we een band met hen opgebouwd, in een bijzondere periode in hun leven. Ze komen met heel andere vragen bij ons dan de gemiddelde vakantieganger. Je proeft hun nood.”

Sommige momenten zal De Ruijter niet snel vergeten. „Op een dag kwam ik voor iets praktisch bij een van de gezinnen. Die mensen hadden een camera hangen in hun huis in Oekraïne. Ze hadden net op de camerabeelden gezien dat hun woning was gebombardeerd en waren helemaal ontredderd. Het enige wat je dan kunt doen, is huilen en samen bidden. Dat brengt je heel dicht bij elkaar.”

Dat de vluchtelingen op De Sikkenberg tussen vakantiegangers verblijven, levert geen problemen op, zegt De Ruijter. „De Oekraïners worden ook uitgenodigd voor bijvoorbeeld kinderactiviteiten of de gezinsdienst op zondag. Tijdens de dienst bieden we vertaling van de liederen op de beamer. Soms zijn er vrijwilligers die de preek enigszins in het Engels vertalen, maar niet alle Oekraïners spreken die taal.”

De Ruijter vindt het bijzonder om te merken dat veel Nederlanders iets voor de vluchtelingen willen betekenen. Zo ging ze via Marktplaats op zoek naar een rolstoelfiets voor de gezinnen met een kind met een meervoudige handicap. „Binnen een paar uur kreeg ik een reactie van een gezin op de Veluwe. Hun gehandicapte dochter was overleden en ze wilden hun elektrische rolstoelfiets graag schenken voor deze Oekraïense gezinnen. Dat was heel bijzonder.”

Lees meer

Bron/foto's: Reformatorisch Dagblad

Website Vakantiepark De Sikkenberg, sponsor van Onstwedde.info