10.08.2018 Nog geen werk voor maishakselaars

Maishakselaars zijn her en der al aan het werk, vooral in Oost- en Zuid-Nederland, die het zwaarst getroffen zijn door droogte.

Veel loonwerkers staan in de startblokken om eind deze week te beginnen met de maisoogst. In sommige streken is dat 4 tot 5 weken eerder dan normaal. Verschillende percelen zijn al gemaaid. Daarbij gaat het vooral om sterk verdroogde percelen. De opbrengst is in kilo’s soms minder dan de helft, terwijl de kwaliteit en voederwaarde nog slechter uitpakt als er geen of vrijwel geen kolf in de mais zat. De verschillen zijn echter enorm, zo blijkt uit een belrondje van Boerderij langs loonwerkers door heel Nederland.

Kolfzetting factor voor kwaliteit
Loonwerkers gaan uit van tot de helft lagere opbrengsten op sterk verdroogde percelen. Voor de kwaliteit is de kolfzetting een belangrijke factor. Tegelijkertijd zijn er ook gebieden waar de mais er nog redelijk of soms goed voorstaat. Dat heeft vaak te maken met wel of niet beregenen, maar ook de grondsoort en het tijdstip van zaaien speelt dit jaar een nog grotere rol dan anders.

Duidelijk is dat boeren reikhalzend uitkijken naar wat uit de eerste percelen mais voortkomt aan opbrengst. Dat bepaalt samen met het weer in de komende dagen of er wordt gekozen voor versneld hakselen, of toch nog even wachten op percelen waar er nog groei in het gewas zit.

De late mais is een ‘drama’ in Groningen
In de omgeving van Onstwedde kan het nog wel even duren voor het maishakselen begint volgens Adriaan Sandee van het gelijknamige loonbedrijf. “De vroeg gezaaide mais staat er redelijk bij, de late mais is een drama”, aldus Sandee. In de regio heeft het in het voorjaar nog veel geregend, op een deel van de percelen is verdere groei nog mogelijk.

Bron: Boerderij

Lees meer

Website Landbouw- en Loonbedrijf Sandee, sponsor van Onstwedde.info