10.11.2018 Fotoreportage over Bio-boerderij Landleven

Naast de reguliere World Press Photo-tentoonstelling in de Synagoge is dit jaar voor het eerst sinds lange tijd een tweede foto-expositie te zien: Green is the new Black, gemaakt door lokaal talent.

Uit de schaduw van World Press in het licht van de local press, zou je kunnen zeggen. Andrea Hooymans is directeur en curator van NonFiction Photo, zoals de stichting World Press Photo Groningen sinds kort heet. Ze is de bedenker en initiatiefnemer van de lokale tentoonstelling die parallel aan de wereldtentoonstelling laat zien hoe lokale fotografen mondiale kwesties in beeld brengen - en onze omgang daarmee.

Nieuwe categorie: milieu
Denk migratie, denk klimaat en milieu, denk aardbevingen. Allemaal thema’s die Groningers en ook Groningse fotografen meer dan bezighouden. Zij tonen niet alleen de problematiek, maar ook mogelijke oplossingen. Precies daarop ligt de focus van de lokale expositie, die Green is the new Black is genoemd.

„We hebben ons laten inspireren door het thema milieu, dat is dit jaar een nieuwe categorie in de World Press Photo-tentoonstelling”, zegt Hooymans. „Er gebeurt heel veel op dat vlak in Groningen.”

Enkele voorbeelden: fotograaf Marion Verwey, die een fotoserie maakte over tiny houses en Joost Nuijten met zijn serie Code Rood, die een vervolg is op foto’s van Kees van de Veen van twee jaar geleden over de aardbevingsprotesten. Nuijten greep de protesten aan om de vraag te stellen en vast te leggen hoe we in de toekomst met fossiele brandstoffen kunnen omgaan. Dennis Lapré en Majella Elgersma produceerden samen een reportage over bioboerderij Landleven in Onstwedde.

Lees meer.

Bron/foto's: Dagblad van het Noorden

Bio-boerderij Landleven, sponsor van Onstwedde.info