30.09.2021 Boels Verwarming al 60 jaar actief

Van gaskachel tot duurzaam verwarmen: Boels Verwarming houdt Onstwedde en verre omgeving dit jaar precies zestig jaar warm.

De afgelopen zes decennia veranderde er veel en Boels ging altijd met de tijd mee. Boels viert het jubileum met diverse mooie aanbiedingen en een gratis Jubileum Firebasket met handige accessoires voor het veilig en makkelijk stoken voor elke koper.

In januari 1961 begon Hendrik Boels zijn eigen loodgietersbedrijf annex winkel met onder meer tv’s, radio’s en rijwielen. Het was de tijd dat alle huizen in Nederland een aardgasaansluiting kregen. Boels zag kansen in het leveren en plaatsen van gaskachels, het bleek een gat in de markt. Een jaar of tien later ging Boels’ zoon Dirk in vaders bedrijf aan de slag, nadat hij door de oliecrisis zijn baan in de baggersector verloor. Het was in de tijd van de opkomst van de centrale verwarming in woningen. Hendrik Boels kocht in die tijd het huidige bedrijfspand aan de Dorpsstraat in Onstwedde inclusief de winkelvoorraad huishoudelijke artikelen en geschenken en ging deze ook verkopen. Dirk zag meer kansen in de installatietechniek dan in de winkel en besloot zich geheel te richten op badkamers, sanitair, cv en later ook de steeds populairder wordende houtkachels. Toen vader Hendrik begin jaren ‘90 plotseling ziek werd, trok hij zich terug uit de zaak. Dirk nam het bedrijf over en focuste langzaam maar zeker steeds gerichter op verwarmen. De voorraad kachels en haarden groeide en verdrong het sanitair en de badkamers meer en meer naar de achtergrond.

Houtkachels op CV
Boels werd steeds meer Boels Verwarming, een weloverwogen keuze voor specialisatie. Tientallen jaren ervaring op basis van diepe vakkennis op het gebied van installatie en onderhoud van kachels, haarden, rookgaskanalen en cv-installaties geven het bedrijf een sterke positie als verwarmingsspecialist in de regio. Speciale interesse is er voor innovaties op het gebied van verwarmen. Zo was Boels een van de eersten in de wijde omtrek die houtkachels op CV in het assortiment opnam. Dirk ontdekte dit systeem in de crisisjaren rond 2008 in de VS. Hij ging zelf naar Amerika om de systemen te bekijken om zodoende de mogelijkheden te onderzoeken. Hij besloot in zee te gaan met het bedrijf HeatMor. Inmiddels is deze manier van verwarmen verder verfijnd en kan zo’n CV-systeem gecombineerd worden met een sfeervolle houtkachel in de woonkamer. ,,Sfeer en efficiënt verwarmen gaan daarbij hand in hand’’, vertelt Dirk Boels. ,,En dit is nog maar één van de voorbeelden van onze continue zoektocht naar nieuwe manieren van verwarmen. We volgen de innovaties op de voet om zodoende bij de tijd te blijven en voorloper te zijn.’’

Inmiddels is Dirks zoon Thijs Boels als derde generatie en beoogd opvolger werkzaam binnen het bedrijf. Hij voelt zich er als een vis in het water: ,,Eén ding is zeker: er zal altijd warmte in woningen nodig zijn. Op welke manier dat gebeurt, is voor ons eigenlijk van secundair belang. Want wat de ontwikkelingen op het gebied van verwarming ook worden, wij kennen de kansen en mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verwarming op waterstof in de toekomst.’’ Kortom, Boels Verwarming anticipeert op omstandigheden, vraag en aanbod, technische ontwikkelingen en steeds veranderende milieu- en veiligheidsregelgeving. Alle denkbare innovaties om te verwarmen worden er bekeken en gewogen. Thijs: ,,We zitten nu in een transitiefase en dat maakt de toekomst op gebied van duurzaam verwarmen tot een zeer interessante uitdaging.’’

Bron/foto: De Nieuwsbode

Website Boels Verwarming, sponsor van Onstwedde.info

Foto: Archief Onstwedde.info