Op De Woldbrink in Onstwedde (Dorpsstraat) is een Toeristische Overstappunt (TOP). TOP's bevinden zich altijd op toeristisch aantrekkelijke locaties en dienen als knooppunt of startpunt voor een actief dagje uit in Westerwolde. Vanuit hier starten wandel- en fietsroutes en vanuit een aantal TOP’s ook kanoroutes. Routes die u kennis laten maken met de rijke historie en natuur en landschap van dit gebied.

Aan de rand van het dorp ligt een tweetal hoogten van ca. 10 meter boven N.A.P.: de essen, de akkergronden van oudsher. De heuvels dateren uit het Saalien-tijdperk, de op één na laatste ijstijd. Op een flank van de Holter es ligt het dr. Hommesbos, een natuurgebied vol glooiingen van Het Groninger Landschap.

Aan de oostkant grenst Onstwedde aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het voor de streek zo karakteristieke hoevenlandschap wordt hier door Staatsbosbeheer gereconstrueerd. Het gebied kenmerkt zich door rivierduinen, kleine bossen en houtwallen, essen en laaggelegen gronden langs de Ruiten Aa en de Mussel-Aa.

Met name in de buurtschappen Smeerling, Ter Wupping en Ter Maarsch zijn de mogelijkheden voor een in alle opzichten verkwikkende wandel- of fietstocht nog eens extra versterkt.
Meerdere wandel- en fietsroutes zijn te verkrijgen in Onstwedde. Met name de Stroomdalroute en de Vestingroute zijn erg in trek. Sinds 2012 is Onstwedde ook opgenomen in het landelijke netwerk van fietsknooppunten.

Voor u als bezoeker is de schoonheid van het landschap van Westerwolde volop te ervaren. Een uitgebreid net van fiets- en wandelpaden staat tot uw beschikking. Naast het landschap en de natuur heeft Westerwolde meer te bieden. Uw pad voert langs tal van musea en monumentale panden. Ontdek daar de verhalen over de rijke historie. Ook de dorpen met ieder hun eigen kenmerken zijn een bezoek waard. Een ruime keuze aan hotels, campings en Bed & Breakfast staan tot uw beschikking voor een meerdaagse ontdekking.

Overige tips:

Het dorp

Toerisme

Horeca - Terrassen

Kamperen - Overnachten

Fietsen


ANWB Stroomdalroute Zuid-Groningen (37 km)
De stroomdalen van de riviertjes Mussel-Aa en Ruiten Aa staan centraal in deze route. De overgang van de landschappen van Westerwolde naar die van de Veenkoloniën kunt u in deze route prachtig ervaren.

ANWB Vestingroute (49 km)
De route voert u door het afwisselende landschap van Westerwolde en naar de vesting Bourtange. Natuur en historie staan centraal. U kunt de route starten bij de Juffertoren.

Fietsknooppuntensysteem (u bepaalt zelf de lengte)
In 2011 is in de provincie Groningen het fietsknooppuntensysteem ingevoerd.
 

De volgende fietsroutes zijn niet bewegwijzerd en niet op het informatiepaneel bij de TOP op De Woldbrink aan de Dorpsstraat in Onstwedde aangegeven.

Fietsen rondom de Juffertoren (Vijf verschillende routes variërend van 25 tot 50 km)

Diamant van Westerwolde route (30 km)

IVN klavertje 4 fietsroute Westerwolde Noord (20 km)

LAW fietsroutes

Internationale Hanzefietsroute, traject van Zaltbommel naar Lübeck (ca. 900 km.). Deze route loopt door Onstwedde.

United Country Tour (650 km); deze meerdaagse fietsroute voert u door het grensgebied van Westerwolde, Zuidoost Drenthe en het Duitse Emsland. Het noordelijke deel van de route wordt de mokkelroute genoemd, het zuidelijke deel de pioniersroute. Meer informatie is te vinden op website.

Verhuur Fietsen
Museum Restaurant Slaait'nhoes

Wandelen


De volgende wandelroutes zijn met gekleurde paaltjes bewegwijzerd. De startpunten zijn op het informatiepaneel bij het TOP op De Woldbrink aan de Dorpsstraat in Onstwedde met een pictogram op de kaart aangegeven.

Olde Loop-wandeling (5,2 km). Deze wandeling start in Ter Wupping.

Dal van de Ruiten Aa route (4.5 km). Deze wandeling start in Smeerling.

Giezelbaarg (14 km)

Roege Baarg Smeerling (10,5 of 15,5 km)

Het Stobkepad (8,5 km)

Om de toren (8 km)

De Van voorde tot voorde route (4 km)

Diverse Ommetjes omgeving Wessinghuizen

Ter Wupping (7 km)

Ter Wupping (9 km)

Vogelkijkhut / Veenhuizerstukken

Staatsbosbeheer heeft in de Veenhuizerstukken nu ook een wandelpad aangelegd en in december 2019 geopend. "Een pad van ruim twee kilometer dat door het natuurgebied loopt, op zo’n manier dat de vogels niet worden gestoord. Maar vogelaars en andere liefhebbers kunnen nu wel dichter bij dat paradijs voor watervogels komen. Waarom dit wandelpad? Nou, het is zo’n bijzonder en uniek gebied dat we mensen toch de kans willen geven het beter te leren kennen. Dat kan op deze manier zonder de vogels te schaden’’.

Regionale Wandelstructuur Westerwolde
De inwoners van Westerwolde hebben in totaal meer dan 30 wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 3 tot 13 kilometer. De routes starten en eindigen op een centrale plek in het dorp en lopen zoveel mogelijk over onverharde paden zodat de wandelaar optimaal kan genieten.
De routes zijn niet bewegwijzerd. Routes zijn verkrijgbaar bij Gasterij Natuurlijk Smeerling (waar u ook een agentschap van Tourist info aantreft), Museum Restaurant Slaait'nhoes en zijn ook te vinden op de website.

Het Noaberpad loopt van Bad Nieuweschans naar Kleve.
Vanaf de Engelkensbrug in Wessinghuizen te Onstwedde is de route bewegwijzerd met rood - witte stickers, zowel richting Wedde als richting Smeerling - Bourtange. Ook vanaf Smeerling bij Onstwedde, bij de brug over de Ruiten A, kan gestart worden.
Op de website van NIVON vindt u meer informatie over de routes die ca. 15 km lang zijn.

Het Hannekemaaierspad loopt langs Onstwedde.