03.09.2014 Willem Wubs

Naam: Willem Wubs
Leeftijd: 18 jaar
Ouders: Ties Wubs & Willy Wubs-Schepers

Voor een nieuw gesprek met de toekomst, gaat de reis deze keer weer eens naar het buitengebied van Onstwedde. Aan de Scholtweg ontvangt Willem Wubs zijn bezoek. Hij is nog niet zo lang weer thuis van een dag werken: “Bie Bruggers is er wel genog waark te doun nog, mor ik bin’n eem’n wat eerder weggoan veur dit stukje” verklaart Willem. Hartstikke mooi, dan moeten we de tijd maar even nuttig besteden!

Dat Willem het ‘werken’ in het bloed heeft zitten wordt namelijk al vrij snel duidelijk. “Ik kom van kinds af aan al bij buurman Bruggers, dat werk heeft me altijd heel erg geïnteresseerd. Al op vrij jonge leeftijd werd het mijn bijbaantje, ik heb al heel wat jaren meegeholpen.” En nu dus nog steeds. Buurman Bruggers is Luken Bruggers (oprichter Agrarisch Loonbedrijf Bruggers), waar zonen Geert & Jan nu de dienst uitmaken. “Het loonwerk gedeelte doet Geert vooral, Jan is verantwoordelijk voor transport” legt Willem uit. Goed op de hoogte van verschillende dingen in het vak en in combinatie met zijn passie voor werk is het maar de vraag wat Willem volgend jaar gaat doen…

“Het werk is eigenlijk gewoon mijn hobby. Ik zit nog op school, maar ik ben veel meer een doe-type. Het leren ligt mij niet echt, maar ik weet dat een diploma ook belangrijk is.” Willem volgt de opleiding MBO Akkerbouw aan het AOC Terra College in Emmen. Het komende schooljaar zal voor Willem bestaan uit twee dagen school en drie dagen stage. “Mijn stage ga ik doen bij MTS Nieboer in Nieuw-Buinen. De schooldagen bestaan uit een gedeelte praktijk en een gedeelte theorie, met vakken als Engels, Nederlands en Rekenen. Het praktijkgedeelte vind ik het mooiste met bezoekjes aan land-  akkerbouw en loonbedrijven.” Willem legt dan uit dat het met de bedrijfsbezoekjes niet per se gaat om het kijken naar mooie machines en gereedschappen, maar vooral om de functies en de technische gebruiksmogelijkheden van de apparatuur en machines.

Hobby’s behalve werken? “Och ja, bij de feesten in Onstwedde ben ik ook altijd wel. Het Megapiratenfestijn bijvoorbeeld een paar jaar geleden, dat was echt prachtig!” denkt Willem dan terug aan zo’n vijf jaar geleden. “De Feestweek straks wordt ook weer hartstikke mooi. Als je het programma zo bekijkt, kan dat niet misgaan”. In Onstwedde doet Willem ook nog vrijwilligerswerk bij Jeugdsoos de Boerderij, hoewel dat op de zaterdag , als er diensten gedraaid worden, vaak wel passen en meten is voor Willem. “Vaak werk ik wel tot in de avond, dus soms moet ik wel eerder stoppen als ik een bar- of garderobedienst heb. Maar ik vind het hartstikke gezellig, het liefst sta ik achter de bar met een mooi themafeest.”

Als we verder praten geeft Willem aan dat de gemoedelijkheid en het feit dat veel mensen elkaar kennen Onstwedde een gezellig dorp maakt. “Iets dat misschien wel welkom zou zijn, is iets van een gereedschaps- en tuinartikelen winkel, een doe-het-zelf zaak. Voor de rest heeft Onstwedde veel voorzieningen.” Hoe kan het ook anders, dat zoiets bij Willem te binnen schiet. Werk is hobby voor Willem blijkt maar weer eens. En of Willem na komend schooljaar toch nog door gaat leren in combinatie met werk, is maar de vraag. Zijn hart en gevoel gaat uit naar school verlaten met zijn diploma en dan echt alle dagen werken… “We zien wel wat het wordt” besluit Willem.

Email Wouter de Vries