05.08.2015 Ties Bruining

Naam: Ties Bruining
Leeftijd: 15 jaar
Ouders: Adolf Bruining en Gerlien Bruining-Lantinga

In deze komkommertijd wordt er een bezoekje gebracht aan de Tellingerweg. Ties Bruining vertelt onder andere over zijn school, hobby’s en activiteiten (in Onstwedde). Enkele dagen nadat hij weer terug is van de vakantie aan het Gardameer blikt hij alvast vooruit op onder andere de Vakantiespelweek en het nieuwe school- en voetbaljaar.

Gevraagd naar de weer naderende start van het nieuwe schooljaar vertelt Ties dat hij naar het Ubbo Emmius in Stadskanaal gaat. “De eerste drie jaren ging ik naar Ubbo Emmius in Onstwedde. Inmiddels heb ik 1 jaar op de middelbare school in Stadskanaal gehad. Volgend jaar zit ik in de vijfde klas van het VWO. Ik doe het profiel NT (Natuur en Techniek), met economie als vak in het vrije deel.” Openhartig vertelt Ties over de keuzes die hij hierin vorig jaar moest maken. Economie vindt hij namelijk het mooiste vak, iets waar hij ook goed in is. “Maar ik wilde wel graag een breed profiel met natuurkunde erin. Natuurkunde kon ik als vak niet kiezen als ik het EM-profiel (Economie en Maatschappij) zou doen. Daarom heb ik NT gekozen met economie als vak in het vrije deel. Als taal heb ik hierbij Duits gekozen, dat is weer een vak waar ik minder goed in ben.”

Over een paar jaar dus richting de Universiteit? “Ja, dat denk ik wel. Maar ik weet echt nog niet wat ik ga studeren. Daar ben ik nog niet uit. Je kunt ook heel veel kanten op” onderbouwt Ties.  Die stap naar de Universiteit duurt gelukkig ook nog even. Vorig jaar was er nog de stap van kleine Ubbo Onstwedde naar het grotere Ubbo aan de stationslaan in Stadskanaal: “We zijn daar wel echt op voorbereid in Onstwedde, werden er bijna voor gewaarschuwd. Uiteindelijk vond ik de stap goed te doen, ik heb wel een goed jaar gehad” vertelt Ties. “Ook de afstand is goed te doen. Vaak fiets ik met een grotere groep Onstwedders, maar soms ook alleen als dat zo uitkomt.”

Met zijn grote hobby sporten kan Ties in Onstwedde prima uit de voeten. “Ik voetbal bij Onstwedder Boys en ik tennis bij Uneswido. Komend seizoen zit ik in de B-ers. Dan zijn er twee keer per week trainingen en op zaterdag is de wedstrijd. Tennis vind ik een mooie sport  naast voetbal. Toen ik een jaartje of 10 was ging ik tennissen en toen heb ik ook vijf jaar les gehad. Ik heb nu geen les meer, maar ik tennis nog steeds.” Ties vertelt dat hij ‘de Boys’ echt een mooie dorpsvereniging vindt waar je makkelijk even naartoe gaat en dat bij Uneswido de gezelligheid voorop staat. “Sowieso heeft Onstwedde veel sportverenigingen. Iets wat daarom  misschien nog wel welkom is, is een echte sportkledingzaak!”

Alsof het verhaal nog niet compleet is, vertelt Ties dat hij ook in Onstwedde een bijbaan heeft. “Ik breng in de nieuwbouw kranten en folders rond.” Naast deze activiteiten staat er komend seizoen ook iets nieuws op de agenda. Ties is namelijk met enkele andere jonge Onstwedders vrijwilliger geworden van Jeugdsoos de Boerderij. “We hebben ons met een groepje aangemeld. Maar eerst is straks nog de Vakantiespelweek. Dat is ook iets waar ik al naar uitkijk. Dat wordt vast weer een mooie week!” blikt Ties vooruit. En daarna... Op naar het nieuwe voetbalseizoen en het nieuwe schooljaar!