30.09.2015 Rik Wever

Naam: Rik Wever
Leeftijd: 15 jaar
Ouders: Germen Wever & Anneke Wever-Wolfs

Zo middenin de periode van de vogeltellingen vertelt Rik Wever over onder andere zijn grootste hobby: de natuur. Een gesprek over zijn dagelijkse leven op het Ubbo Emmius, maar dus vooral over hetgeen wat Rik het meest bezighoudt: De roodhalsfuut, kraanvogel, vale gier, zeearend en ga zo maar door.

“In de periode augustus-oktober is de grote vogeltelling bij telpost Zuidveld, vlakbij Sellingen. Hier help ik ook mee met het tellen, samen met andere ‘vogelaars’ en mijn opa Wolfs” vertelt Rik enthousiast. Het mag geen grote verrassing heten dat Rik veel op heeft met de natuur en het buitenleven. Opa Wolfs is namelijk jarenlang biologieleraar geweest op de middelbare school in Onstwedde. “Ik weet nu eigenlijk ook al dat ik later iets met biologie of scheikunde wil doen. Ik denk dat het de lerarenopleiding wordt” blikt Rik vast vooruit als we hierover doorpraten.

Rik heeft echter nog de tijd om hierover na te denken, want hij is net dit schooljaar voor het eerst met een profiel bezig wat hem het meeste aanspreekt: “Ik zit dit jaar voor het eerst in Stadskanaal op school, in Havo 4 op Ubbo Emmius in de stationslaan. Ik heb het profiel NG (natuur en gezondheid) gekozen met het vak BSM (bewegen, sport en maatschappij) in het vrije deel. Dat vak heb ik er bewust bij gekozen, omdat ik later waarschijnlijk het onderwijs in wil.” Sowieso bleef voor Rik alleen het NG-profiel over als geschikte keuze, want Rik vertelt dat biologie niet standaard in het pakket van NT (natuur en techniek) zit. “De keuze was dus snel gemaakt. Bovendien zit Wiskunde B in dat pakket. Nu heb ik wiskunde A, dat ligt me beter!”

De fietstochten richting Stadskanaal doet Rik niet alleen: “We zijn vaak met meerdere mensen uit Onstwedde die ’s morgens richting Stadskanaal fietsen.” Rik vertelt dat Onstwedde sowieso een gezellig dorp is, want hij heeft hier alles: “En je kent veel mensen. Ik zou ook niet zomaar iets kunnen bedenken wat ik in het dorp mis. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld ook aan de Vakantiespelweek meegedaan als leiding. Ik had de jongensgroep van 9 jaar met Wouter Spaans en Mark Fissering. Een drukke groep, maar wel hartstikke leuk! Ik denk dat ik volgend jaar wel weer leiding zal zijn.”

Het fietsen naar Stadskanaal is voor Rik dus geen probleem, aangezien hij uit vrije wil regelmatig de fiets pakt om met name vogels in de omgeving te spotten. “Eén van de mooiste momenten was het spotten van een zeearend met een spanwijdte van ongeveer 2,40 meter. Maar het allermooiste was de vale gier met een spanwijdte van 2,50-2,65 meter die ik heb gefotografeerd. De vale gier is hier heel zeldzaam. Hij komt voornamelijk voor in Spanje, maar daar is de regelgeving rond het opruimen van kadavers strenger geworden. Doordat ze voedsel zoeken, zijn ze gaan zwerven. De vale gier die ik toen heb gezien was de eerste waarneming in Westerwolde. Echt bijzonder. Maar ik heb bijvoorbeeld in de winter van 2013-2014 ook een groep van dik 60 reeën bij elkaar gezien. Dat was tussen Smeerling en Kanaaldijk. Er lag toen sneeuw, dus ik heb ze redelijk goed kunnen tellen.”

De kennis en het enthousiasme zijn aanwezig. Met de verhalen en het NG profiel op het Ubbo zit het zoals te lezen is ook wel goed. De basis voor de lerarenopleiding biologie is, hoewel het voor Rik nog even duurt, dus al aanwezig! En wie weet kent Ubbo Emmius Onstwedde dan in de toekomst weer een Onstwedder biologieleraar? De tijd zal het leren!

Foto 1: Vale gier die Rik fotografeerde in de omgeving van Onstwedde