03.03.2015 Leon Smith

Naam: Leon Smith
Leeftijd: 12 jaar
Ouders: Koos Smith & Ineke Smith-Meinders

Deze keer is het tijd voor de tot nu toe jongste ‘gast’ van deze rubriek: Leon Smith. Leon is 12 jaar en gaat naar CBS De Rank in Onstwedde. Hij zit in groep 8, wat dus betekent dat dit het laatste jaar is voor hem op de basisschool. Gevraagd naar de Cito-toets zegt Leon: “Dat is dit jaar anders. Pas in april is de Cito-toets, want je moet eerst de school kiezen waar je volgend jaar naartoe gaat.”

Hoe zit dat dan precies? “Er wordt eerst gekeken naar de middelbare school waar je het jaar erop naartoe gaat. Aan de hand daarvan en aan de hand van je Cito-score wordt dan een advies gegeven welk niveau je het beste kunt gaan doen.” Leon geeft aan dat hij al wel uitkijkt naar de middelbare school. Hij heeft de keuze gemaakt voor het Ubbo Emmius in Onstwedde. “Wat ik later wil worden of studeren weet ik nog niet, maar ik wil misschien wel leraar worden” vertelt hij. Als we het hierna hebben over de hobby’s van Leon is direct zijn volle weekprogramma ter sprake gekomen. Leon vindt zijn plezier en ontspanning namelijk in twee hobby’s: judo en muziek.

Het judoën doet hij bij de judovereniging van C.S.V. Onstwedde.  “Ik heb vanmorgen mijn eerste wedstrijden in de -15 (<15 jaar) categorie gejudood.  Van de vijf wedstrijden heb ik er één gewonnen. Ik merkte wel dat het veel moeilijker was, maar ik vond het ook leuker.” Leon heeft inmiddels de groene band en hoopt in juni voor de blauwe band te gaan. Na blauw komen nog de bruine en de hoogste zwarte band. “Ik train één keer per week in De Bast en ook heb ik één keer per week ‘wedstrijdtraining’. Dat is een training met regionale judoverenigingen. Daarbij worden ook af en toe clinics georganiseerd. Gisteren gaf tweevoudig Nederlands Kampioen Lena Buseman  een clinic. Dat was echt leuk.” Leon vertelt dat de sport in Onstwedde en omgeving eigenlijk niet genoeg leeft. “We zijn in De Bast vaak maar met een groep van 8 mensen, dus ik wil graag anderen vragen zo snel mogelijk ook te gaan judoën!”.

De andere grote hobby van Leon is muziek. Die hobby is vooral ontstaan toen de Muziekvereniging Stadskanaal op basisscholen een actie “Ontdek Muziek” is gaan organiseren. “Dat leek mij ook wel leuk en ik heb me toen aangemeld. Ik heb toen onder andere geleerd om noten te lezen. Ik speel elektrische gitaar en heb daarvoor één keer per week gitaarles in Stadskanaal.”

Het fijne aan Onstwedde is de rust zegt Leon. “En ook het buiten zijn. Als kind speelde ik ook altijd buiten. Onstwedde heeft ook best veel verenigingen en ook is er nog een zwembad.” Alleen het ledenaantal bij de judovereniging he…. “Het zou heel mooi zijn als er meer leden komen! Het is echt een mooie sport en in de regio leeft het ook heel erg. Hopelijk leeft het judo in Onstwedde en omgeving binnenkort ook weer meer” besluit Leon.