21.02.2014 Gerko Scheper

Naam: Gerko Scheper
Leeftijd: 14 jaar
Ouders: Wim Scheper & Truus Scheper-Huiting
Onstwedde: "Woon ik al mijn hele leven"

Deze week ben ik in gesprek met Gerko Scheper. Gerko is 14 jaar en woont al zijn hele leven in Onstwedde. Op dit moment zit Gerko in de 3e klas kbl sport- en dienstverlening. In het kader van deze opleiding gaat hij, naast de twee dagen school in Onstwedde, op de maandag, woensdag en donderdag naar Winschoten naar school.

Gerko volgt dus een opleiding die zich ook meer dan gemiddeld bezig houdt met sport. Hij vertelt me dat hij nog niet precies weet wat hij later zou willen worden. “Sowieso iets met sport. Maar als het kan zou ik wel gymleraar willen worden” spreekt hij zich dan uit. Bewegen en sporten is hetgeen wat Gerko het allerliefst doet. Hij realiseert zich dat hij voordat hij gymleraar is, wel lang(er) door zou moeten leren… “En eigenlijk houd ik niet zo van leren” vertelt hij eerlijk.

Ook uit zijn vrijetijdsleven blijkt dat Gerko gek van sport is. Voetballen doet hij in de spits bij de B1 van VV Onstwedder Boys (in het verleden ook 2,5 seizoen voor voormalig profclub BV Veendam, waar hij niet kon blijven omdat hij te jong was) en sinds de zomer tennist hij ook af en toe bij TC Uneswido: “Dat komt vooral door Mart de Vries en Ties Bruining, die al langer tennissen. Het is een leuke sport om naast voetballen te doen” vindt Gerko. Als ik Gerko vraag naar andere activiteiten in het dorp vertelt hij enthousiast over de Vakantiespelweek waaraan hij eerder altijd meedeed: “Dit jaar mag ik voor het eerst leiding zijn, omdat ik dan 15 jaar ben. Daar heb ik nu al zin in”. Behalve voor de Vakantiespelweek, heeft Gerko ook goede woorden over voor Jeugdsoos de Boerderij. Hij geeft aan geen enkel themafeestje over te slaan, “vooral Schuimparty en Beachparty vind ik mooie feestjes”.  

“Ik vind Onstwedde een mooi en gezellig dorp, omdat je veel mensen kent” vervolgt hij. “Eén van de leukste dingen vond ik dat FC Groningen hier vorige zomer een wedstrijd kwam spelen tegen het 1e van Onstwedder Boys. Ik ben FC Groningen fan en ik vind voetbal hartstikke mooi, dus dat was een hele leuke dag”. 

Veel leuke dingen dus in Onstwedde waarmee Gerko zich vermaakt. Als ik Gerko vraag wat Onstwedde nog leuker zou kunnen maken, verrast hij mij met het volgende antwoord: “Het is heel mooi dat de pannakooi (een ‘kooi’ waarin onder andere gevoetbald kan worden, red.) toen bij de school is gekomen, maar het is jammer dat hij elke dag al om half vijf ’s middags op slot gaat”. Het is in het dorp wel bekend dat de pannakooi eerst langer open was en dat er toen af en toe overlast is geweest, daarom staat er nu gelukkig een hoger hek. “De pannakooi is nu alleen tijdens de schooltijden geopend, vorige zomer bijvoorbeeld ook. Terwijl het heel leuk is om ’s avonds nog even met vriendjes te voetballen, al is het maar tot half 9”. Inderdaad jammer, want in de zomermaanden kan er op de voetbalvelden ook niet gevoetbald worden omdat de velden dan gesloten zijn en tevens opnieuw ingezaaid. Terwijl je hoort dat de overheid toch in alle opzichten de jeugd probeert te stimuleren te bewegen en niet achter de spelcomputers te kruipen? “Maar ik weet niet precies wie dat besloten hebben en daar precies over gaan” zegt Gerko, “maar ik vind het wel echt jammer. Ik hoop echt dat ooit de pannakooi ook ’s avonds tot bijvoorbeeld half 9 open is”. 

“Ik kan zo niet iets bedenken wat ik in Onstwedde echt mis” antwoordt Gerko als ik hem hiernaar vraag. “Oh toch wel! Een sportschool zou wel leuk zijn”. Hoe kan het ook anders… Zoals al bleek is Gerko  groot sportfanaat en mede daardoor vermaakt hij zich in Onstwedde dus prima!

Email Wouter de Vries