12.07.2014 Daan Vermaat

Naam: Daan Vermaat
Leeftijd: 14 jaar
Ouders: Ane Vermaat & Tineke Bokhorst

Hij is hier geboren en getogen. Hij reist zo’n 15 uur per week op en neer naar Groningen om onderwijs te volgen. Deze week een gesprek met Daan Vermaat. Daan zit in Groningen op het Parcival College waar hij “vrijeschoolonderwijs” volgt. Hij zit volgend jaar in de 3e klas VWO.

“Je doet op het vrijeschoolonderwijs meer praktische vakken als handvaardigheid” legt Daan uit. “Ook heb ik veel muziek, ik speel zelf cello, gitaar en piano. Volgend jaar moet ik ook een profiel kiezen en ik mag een taalvak laten vallen. Ik denk dat ik verder ga met Duits, Frans laat ik vallen”. Op school blijkt één van de leukste dingen het Voorjaarsconcert te zijn.  “Dat hebben we elk jaar in de Oosterpoort in Groningen. De avond wordt helemaal voorbereid door leerlingen en leraren. Dat is een hele mooie avond, vooral omdat je gedurende het schooljaar daar veel samen voor moet voorbereiden”.

Al snel blijkt dat muziek de passie is van Daan. “Ik heb gitaarles en celloles. Daarnaast speel ik ook piano, dat heb ik mezelf vooral aangeleerd. Als ik cello speel is het vaak klassiek, op de gitaar en piano speel ik pop & rock, vooral Classic Rock” vertelt Daan. Een vervolg na de middelbare school op het conservatorium dus? “Dat weet ik eigenlijk nog niet. Maar ik zou later wel graag iets met muziek willen doen” kijkt hij vooruit. Naast de muzieklessen heeft Daan op school ook nog in een band gespeeld.

In zijn vrije tijd ziet de zaterdag er voor Daan tegenwoordig anders uit dan voorheen. “ Doordat ik steeds minder tijd over had, ben ik gestopt met voetballen. Ik heb lang gevoetbald en had er altijd heel veel plezier in. Afgelopen seizoen hebben we met de C-ers lang meegedaan om het kampioenschap, maar uiteindelijk hebben we twee keer van Musselkanaal verloren”.

Als we hierover doorpraten noemt Daan voetbalvereniging Onstwedder Boys als voorbeeld wat hij in Onstwedde mooi vindt: “Leuke vereniging, omdat bijna iedereen elkaar kent. Dat is in het dorp ook zo, er hangt een goede sfeer. Een leuk dorpsgebeuren was enkele jaren geleden, toen er bij IJsvereniging Wisch een gehuchtentocht werd gehouden. Daar heb ik toen ook aan meegedaan, dat was mooi! In Onstwedde mis ik niet echt iets speciaals. Ik denk dat, gelet op de grootte van het dorp, de meeste dingen wel aanwezig zijn”.

Na de zomer dus weer schoollessen als Nederlands, Duits, handvaardigheid en muziek voor Daan. Maar eerst zomervakantie!

Video Voorjaarsconcert Parcival College

Email Wouter de Vries