30.12.2014 Angelien Lantinga

Naam: Angelien Lantinga
Leeftijd: 17 jaar
Ouders: Jan Lantinga & Jannet Lantinga-Dijk

Met de kerstgedachte vers in het geheugen ga ik in gesprek met Angelien Lantinga, die deze gedachte volgend jaar daadwerkelijk en duidelijk in praktijk gaat brengen. De Vwo-scholiere maakt in de zomer van 2015 namelijk een reis naar Ecuador (Zuid-Amerika) om daar mee te helpen aan een project (Piedra de Plata) van de christelijke hulporganisatie World Servants.

Voordat dat zover is, moet Angelien eerst nog haar schooljaar afmaken. En dat is geen onbelangrijk jaar: “Ik zit in Vwo 6 en doe dit jaar examen. Ik doe het profiel Economie & Maatschappij en op dit moment sta ik er gelukkig goed voor.” Naast een belangrijke examenperiode is dat ook de periode dat de examenkandidaten hun definitieve keuze voor hun vervolgstudie moeten hebben gemaakt. En dat blijkt in deze periode van een scala aan keuzemogelijkheden vaak een hele lastige. Voor Angelien is het inmiddels echter al wel duidelijk. “Het wordt Criminologie in Rotterdam of Rechten in Groningen” klinkt het vastberaden. “Daar ben ik al uit. Het is echt fifty-fifty. Ik heb me in beide studies goed verdiept en heb opendagen en meeloopdagen bezocht. Ik moet straks echt de voor- en nadelen op een rijtje zetten.” Gevraagd naar Criminologie in Rotterdam vertelt Angelien: “Dat is een lotingstudie, waarbij iedereen evenveel kans maakt gekozen te worden. Er wordt niet gekeken naar je examencijfers of een motivatiebrief. Vorig jaar werden van de 500 aanmeldingen zo’n 180 studenten toegelaten, dus we zullen zien. Ik sta er in ieder geval voor open om naar Rotterdam te gaan, als het Criminologie wordt.”

De ontspanning en overige bezigheden vindt Angelien met name in het project Piedra de Plata en volleyballen. Bij VCO ’72 speelt ze in het meisjes A1 team. “Ik ben zo’n vijf jaar geleden samen met Daniek Hilverts begonnen bij de mini’s. Zo noemden we het toen. Wij hebben toen een team gestart en inmiddels is ook de jeugd alleen maar groter geworden. Nu train ik één keer per week en op zaterdag spelen we een wedstrijd.” Het afgelopen halfjaar is Angelien zoals gezegd echter ook druk geweest met de voorbereidingen op de reis naar Ecuador…

“Op 23 juli vlieg ik met een groep van 20-30 personen voor drie weken naar het dorpje Piedra de Plata in Ecuador. Voor het grootste gedeelte zijn de overige personen voor mij nog onbekenden, maar gelukkig ben ik samen met mijn beste vriendin uit Stadskanaal.” Gevraagd naar wat er daar precies gaat gebeuren en wat de organisatie voor de mensen daar kan betekenen, legt Angelien het volgende uit. “In het dorpje leven de mensen van de oogst van cacao. Als de oogst van het land is moet het een tijd opgeslagen worden, voordat het naar onder andere Europa wordt geëxporteerd. Omdat na de oogst het regenseizoen begint en de mensen daar niet over goede opslagplaatsen beschikken wordt de oogstkwaliteit verslechterd of gaat de oogst zelfs deels verloren. De mensen daar hebben dus een grote behoefte aan goede opslagplaatsen. Wij gaan daar een schuur bouwen, zodat de oogst dit jaar bewaard blijft en zijn waarde houdt.” Angelien vertelt dat de mensen daar naast de economische middelen (geld), ook niet beschikken over de technische en organisatorische mogelijkheden die de mensen in Nederland wel gewend zijn.

Voor Angelien zal het een spannende levenservaring worden. Want behalve het feit dat ze nog nooit gevlogen heeft (Ecuador is meer dan 12 uur vliegen), zal het verblijf van drie weken in een compleet ander land en werelddeel met een andere cultuur, taal en andere omstandigheden indruk achter laten. En dat in een jaar dat ook de examens op het programma staan (in mei) en de stap richting het Wetenschappelijk Onderwijs wordt gemaakt. Op naar 2015!