24 juli 2013

Dag Onstwedders,

Swier Frouws is mijn naam en toen ik werd gevraagd of ik wilde meedoen aan ‘Hoe is het met’, heb ik ja gezegd, want Onstwedde is mijn geboortedorp en als ik er weer eens kom, heb ik dat bekende ‘thuisgevoel’.

Ik ben geboren op 11 januari 1948 aan de Havenstraat 9b als derde kind van meester Wubbe Frouws en juffrouw Anje Lameijer.  Mijn oudste zus heet Etta en mijn oudere broer heet Jan. In die tijd stroomde de ‘Spiek’ nog door de Havenstraat en ieder huis had daar een bruggetje. Later werd het Havenstraat 21 en werd de Spiek gedempt.  De lagere school was in mijn geval de gereformeerde in de Dorpsstraat en ik zat in de klas bij de juffrouwen Ellen en Havinga en de meesters Raven, Frouws en Walsweer. Daarna bezocht ik de ulo in de Luringstraat en tenslotte het Lyceum in Stadskanaal.

Ik heb nog familie in Onstwedde wonen, zoals oom Nanne Frouws in de Dorpsstraat, oom Jan Hids en tante Hadewich in de Hardingsstraat en nicht Zwaantje Volders in de Jabbingelaan.

Na mijn diensttijd (Ede en Eibergen) verhuisde ik naar Amsterdam en studeerde daar aan de VU theologie. In die periode (vanaf 1969) vond ik ook het meisje dat in 1975 mijn vrouw werd: Lide Brink. We verhuisden naar Beverwijk, waar zij  lerares was. Daar werd ook onze eerste zoon geboren (1980) in het bekende Rode Kruis ziekenhuis/brandwondencentrum. Hij heet Wiebejan. Later, in 1983, werd Maarten geboren. We waren toen inmiddels naar Bodegraven verhuisd, omdat ik mijn eerste echte baan had gekregen in Voorburg. Ik ging werken bij de NPCS, de Nederlandse Protestants Christelijke Schoolraad, als beleidsmedewerker voor het maandelijkse overleg met de onderwijsminister.

Een volgende stap maakte ik naar de Besturenraad, de organisatie voor christelijke schoolbesturen en schoolleiders.  Ik was onder andere verantwoordelijk voor het DCBO, het Diploma Christelijk Basis Onderwijs. PABO-studenten  aan 14 Pabo’s in Nederland kunnen dit extra diploma halen. Vooral (protestants-) christelijke basisscholen vragen er bij sollicitaties naar. Eens in de vier jaar worden die Pabo’s door ons gevisiteerd om te zien of ze een goede kwaliteit leveren. Als dat het geval is, dan krijgt zo’n Pabo een nieuwe vierjarige licentie. De laatste jaren van mijn actieve loopbaan werd ik voorzitter van een Europese vereniging voor christelijk onderwijs met lidorganisaties in allerlei landen. Leuk werk, maar wel vaak en veel reizen. Als u geïnteresseerd bent, kijk dan voor de aardigheid maar eens op de website via de link onder aan deze pagina.

Sinds enige tijd ben ik met (pre-)pensioen en ben ik wat actief geworden in de kerk hier in Bodegraven, een van de grootste PKN-gemeentes in Nederland met ruim 4600 leden. Ook genieten mijn vrouw (ook met pensioen) en ik van onze kleinzoon en binnenkort van nog een kleinkind. Zo heeft mijn oudst bekende voorvader, Gerdt Huisingh uit rond 1475, weer een nieuwe nazaat.

Een hartelijke groet uit Bodegraven op 10 juli 2013.

e-mail Swier Frouws

Webite Europese vereniging voor christelijk onderwijs