Kampvuuravonden

Gelegenheid voor ontmoeting en onderhouden van vriendschappen door mannen.
 
Er zijn tegenwoordig veel mannen die hun rol en verantwoordelijkheid als man in maatschappij, gezin en werk te licht opvatten, vindt een groep mannen in Oost-Groningen. Terwijl genderneutraliteit en individualisme hoogtij vieren, zetten zij bijeenkomsten rond het thema man-zijn op touw. Tijdens deze KampVuurAvonden (KVA) staan sprekers vanuit een christelijke achtergrond stil bij de rol van de man als vader, echtgenoot en zijn betrokkenheid bij maatschappelijke problemen en ontwikkelingen.

Maar de focus ligt er voor op het elkaar ontmoeten, met elkaar praten  en versterken van vriendschappen. "Geef mannen een vuurtje en een biertje en ze snappen wat de bedoeling is".

Te vaak heerst in de huidige tijd de waan van de dag. De drukke baan en de overvolle agenda van alle gezinsleden staan in de weg van de dingen die er in het leven echt toe doen: een weloverwogen opvoeding van kinderen, echte aandacht voor je relatie of huwelijk, onderhouden van waardevolle vriendschappen en inzet voor maatschappelijk belangrijke zaken.

Vriendschap en onderlinge verbondenheid staan centraal tijdens de KampVuurAvond. Bezoekers zijn mannen uit heel Oost-Groningen die lid zijn van uiteenlopende kerkelijke gemeenschappen. "Maar er komen ook mannen zonder christelijke achtergrond, mannen die het idee van vriendschap en goede gesprekken rond het kampvuur inspirerend vinden of meer willen weten over het christelijk geloof". "Want waar ontmoet je elkaar tegenwoordig nog? Het dorpscafé heeft voor velen plaatsgemaakt voor de televisie of smartphone en na de kerkdienst ga je meestal met je gezin meteen weer naar huis".

Natuurlijk zijn er de social media, maar mensen houden altijd de behoefte om elkaar fysiek te ontmoeten om het eens ergens over te hebben. Met de KampVuurAvond zijn we in dit gat gedoken. En met succes: komen gemiddeld 50 tot 100 bezoekers op zo'n avond. De toegang is gratis, voor de onkosten staat er een giftenpot. "Dat werkt prima, dat levert zo veel op dat we zelfs af en toe iets aan een goed doel kunnen geven".
 
KVA Onstwedde is een van de ongeveer zeventig KVA-organisaties die zich verspreid over Nederland bezighouden met de organisatie van avonden speciaal voor mannen. Het team uit Onstwedde, Vlagtwedde, Wedde, Mussel, Stadskanaal, Pekela en zelfs Emmen houdt vier KampVuurAvonden per jaar in de Davy Crocketthoeve in Smeerling te Onstwedde: met een vuur, drankjes, gezelligheid en een spreker.

Daarnaast is er jaarlijks een avond voor mannen én vrouwen - in samenwerking met het vrouwelijke equivalent MOOIJ. Ook is KVA Onstwedde de organisator van de jaarlijkse Herderstocht vlak voor kerst, een wandeling langs vertellers en scènes in het kader van het Bijbelse kerstverhaal vanaf de Ambachtshoeve in Onstwedde.
 
Voor meer informatie:

Website KVAOnstwedde

Facebook KVAOnstwedde