23.09.2020 WandelenWerkt in Onstwedde

Op woensdag 23 september was er weer een mooie wandeling in het kader van WandelenWerkt. Het starpunt deze keer was "de Brinkhof” in Onstwedde.

Hier stond om 8.45 uur de koffie weer klaar en konden de wandelaars die zich voor deze wandeling hadden opgegeven zich melden bij de coach Eltjo Glazenburg. Dit opgeven vooraf is nog steeds nodig i.v.m. de coovid-19 besmettingen.
Na de koffie vertrokken de wandelaars voor de route van 10 km. Eerste aandachtspunt was de Ned. Herv kerk met zijn Juffertoren.  Oorspronkelijk stonden er drie van deze Juffertorens in de provincie Groningen , in Onstwedde, Schildwolde en Holwierde. De toren in Holwierde is er niet  meer. Vervolgens ging het via het parkje door het stroomgebied van de Mussel Aa richting “Meulenpoale”.

Via t Sterenborg ging het richting “Roege baarg”, het oorspronkelijk leefgebied van Roege Wilt. Deze zorgde , soms samen met zijn maat Ayke oet Ellersinghoezen, ervoor dat bijna niemand dit gebied durfde te betreden. Hij leefde hier in een hol, een hol met veel uitgangen, zodat niemand hem erin kon opsluiten. Hij had echter één probleem, hij kon niet zwemmen en dat zou hem uiteindelijk noodlottig worden. Kijk voor het hele verhaal op Onstwedde.info het verhaal van Roege Wilt. Vanuit de Roege baarg werd de Mussel Aa weer overgestoken en ging het lang de Kiebaarg en door de Höfte richting t Stobke. Hier werd nog even stilgestaan  bij het kunstwerk van de klaverruiters die in een driehoek zijn opgesteld en ook zelf bestaan uit een reeks driehoeken. Via de Stobkeweg ging het weer richting Onstwedde waar er , door het Mieghommeltjebos, weer richting  Brinkhof werd gewandeld.  En hier stond voor de liefhebbers de soep weer klaar.

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info