1 maart 2023

Op woensdag 1 maart begon de wandeling van WandelenWerkt in Smeerling, of zoals de Westerwolders zeggen, “t Smilke”.

Hier stond vanaf 8.45 uur de koffie klaar in Gasterij Natuurlijk Smeerling, en konden de wandelaars die zich vooraf hadden opgegeven zich melden bij de wandelcoaches. Ook deze ochtend weer drie afstanden, 6, 8 en 10 km. De eerste groep vertrok om 9.15 uur in een mistige ochtend, maar de dag kon al niet meer stuk na het zien van een ooievaar op het nest in de nevel. Een werkelijk prachtig gezicht. Verder ging het langs het Metbroekbos. Dit bos zal vandaag op verschillende plekken benaderd en doorkruist worden. Maar hoe, en van welke kant je het ook bekijkt, het is een werkelijk schitterend stuk natuur waar je nooit op raakt uitgekeken.
Wanneer je je verdiept in de geschiedenis van dit gedeelte van Westerwolde zie je dat je langs ontzettend veel kleine stukken land wandelt die allemaal een eigen naam hebben. Dit is te zien op het kaartje op een van de foto’s. Ik noem er een paar: t Winsel, Eemboerveld, Dorig, Brinken, Groote Meeën, Zuidveld enz.

Eén van deze akkers wil ik er even uitlichten, want daar is een leuk verhaal over te vertellen. Heel vroeger heeft hier een boerderij gestaan waar op een bepaald moment een erfenis verdeeld moest worden. Dit ging allemaal heel voorspoedig, tot er een kavel aan de beurt kwam met daarin een stuk land. En dat was om het maar op z’n  Grunnegs te zeggen  “Min laand “. Niemand had er belangstelling voor en het bleef eerst in de erfenis zitten. Toen alle kavels bijna aan de beurt waren gekomen zat er op het laatst alleen nog een dik vet varken in. En wie moest die nou hebben. Er werd besloten het varken te slachten en ieder erfgenaam zou er een stuk van krijgen. Eén van de aanwezigen was het hier niet mee eens en sprak: “Dit is mie schietwaark. Den dou mie dat stuk laand mor, den mag n aander mien zwiensdail wol hebben”. En zo geschiede. En zo heet dit stuk land tot op de dag van vandaag nog steeds “t Zwiensdail “, of zoals op het kaartje in keurig Nederland staat: Zwijndeel.

De wandeling ging dus verder lang het Zuidveld, langs de Davy Crockett Hoeve dat eigendom is van de scouting uit Winschoten. En hierbij kwamen we nog even langs een tweetal kunstwerken. Het eerste is geplaatst in 1986, en heeft van de kunstenaar Chris Verbeek de naam : Pick – k – Nicktafel gekregen. Nou herinnerde ik met een citaat over de definitie kunst. Iets is kunst wanneer je er je eigen werkelijkheid in ziet en het je aanzet tot zelfverbeelding. Werk aan de winkel de komende tijd dus.
Het volgende beeld is een herdenkingsteken voor twee bemanningsleden van een op 20april 1943 neergestorte Mosquito ll. Het gaat hier om de piloot David Allistair Sparrow en navigator Victor Gordon Brown.
Beide bemanningsleden zijn begraven op de algemene begraafplaats in Onstwedde. En toen zat de wandeling er al weer bijna op.
Bij de Gasterij weer aangekomen stond hier voor de liefhebbers de soep met brood al weer te wachten.  Het was weer een prachtige wandeling bij werkelijk schitterend wandelweer.

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info