07.11.2018 Gastouderopvang Leutje Stee

Gesprekspartner: Aniek Sterenborg

“Choose a job you love and you will never have to work a day in your life” is een tegeltjeswijsheid die op het lijf van Aniek Sterenborg geschreven is. Want vaak hoor je dat: van je hobby je werk maken. Dat is niet voor een ieder weggelegd of mogelijk. Voor Aniek is dit wel het geval, inmiddels is zij al meer dan 3,5 jaar zelfstandige en heeft ze een succesvolle gastouderopvang (Leutje stee) waar ze haar passie in kwijt kan: het opvangen en verzorgen van kinderen.
 
Met de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk), richting basisonderwijs, en enkele jaren PABO (Pedagogische Academie Basisonderwijs) legde Aniek de basis voor haar werk als gastouder. Na haar studiejaren werkte Aniek eerst een tijd als invalkracht bij een kinderopvang in Stadskanaal. Al snel werd dit een vast dienstverband waarbij Aniek veel plezier had in het werken met kinderen: “Dat was het leukste om te doen. Echter kreeg ik de kans om als locatiemanager verder te gaan, die uitdaging ben ik toen aangegaan. Ik had wel als voorwaarde gesteld dat ik terug kon naar mijn vorige rol als het werk als locatiemanager mij niet zou bevallen. Na een half jaar was ik weer terug in mijn oude rol, omdat ik het werken met de kinderen zo miste en veelal bezig was met organisatorische en administratieve zaken.” Zo gezegd, zo gedaan.
 
Als Aniek terug is in haar oude rol komt er bij kinderopvang ‘ t Speelparadijs in Onstwedde al snel een functie vrij waar Aniek op reageert. Maar dan komt in juli 2014 het nieuws naar buiten dat het toenmalige Estro het faillissement aanvraagt: “Al snel maakten ze een doorstart onder de naam Smallsteps. Ik moest er uiteindelijk ook uit en toen werd ik wel gedwongen na te denken welke keuze ik wilde maken. Ik had alle benodigde diploma’s en ik heb toen de mogelijkheden geanalyseerd en besloten voor mezelf te gaan beginnen!” Gastouderopvang Leutje stee is geboren en daarbij sluit Aniek zich aan bij gastouderadviesbureau Tweede Thuis. Tweede Thuis regelt niet alleen de facturering, ook ziet het bureau erop toe dat een gastouderopvang voldoet aan de veiligheidseisen die gesteld worden vanuit de overheid, voeren ze risico-inventarisaties uit en bieden ze (verplichte) scholingsavonden aan zoals kinder-EHBO.
 
Inmiddels is het een gezellige boel en stabiel geheel bij Leutje stee aan de Jabbingelaan: “We wonen hier met ons gezin: Jan Hidde en ik en onze zoon Giel van 7 jaar en dochter Judith van 4 jaar. Ik heb plek voor maximaal 6 kinderen, waarvan maximaal 2 baby’s die er tegelijkertijd kunnen zijn. Mijn moeder en schoonmoeder staan geregistreerd als vrijwilliger en ondersteunen me bij allerlei verschillende dingen.” Gevraagd naar de passie en de werkwijze heldert Aniek op: “De kinderen zien opgroeien en ze te ondersteunen en begeleiden waar nodig is prachtig en de band die je met ze opbouwt. Direct in 2015 hebben we onze garage omgebouwd tot speelruimte zodat we hier samen kunnen spelen, knutselen, slapen, zingen en eten.” Daarnaast is er genoeg speelruimte, met voldoende speelgoed en ontwikkelingsmateriaal voor alle leeftijden, zowel binnen als buiten, inclusief een afgeschermde tuin.
 
Het faillissement en de doorstart van haar werkgever was hectisch, waarna Aniek dus een onzekere periode tegemoet ging: “Achteraf kon me niks beters gebeuren als ik nu terugkijk. Dat ouders hun meest kostbare bezit aan je toevertrouwen en je de verwachtingen waar kan maken, dat is het mooiste dat er is” sluit Aniek af: “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life.”

Facebook