• Terug
  • Bedrijven
  • Urbex fotoreis met Sasja Michalski Fotografie op 9 november
16 oktober 2024

Zoals velen van jullie weten ben ik een fanatiek urban explorer en fotografeer ik verlaten bouwwerken en constructies veelal in het buitenland. Er is mij al meerdere keren de vraag gesteld: “mag ik een keertje met je mee?” Na lang nadenken en puzzelen heb ik eindelijk een manier gevonden om met JA te kunnen antwoorden op deze vraag. Ik heb namelijk een legale urbextrip door België kunnen samenstellen met, vind ik, leuke locaties! Jeeej!!!!!!

Hoe ziet de urbex trip eruit?

We verzamelen op een centraal punt in Maastricht, waar we kort met elkaar kennismaken en de auto’s verdelen om zo op de brandstofkosten te besparen.  

We starten met mijn eerste urbexlocatie ooit! Toentertijd vond ik het doodeng, nu vind ik het een hele mooie plek met veel geschiedenis, dit prachtige heideveld herbergt een oud verlaten kerkhof. Na een korte fotografiesessie reizen we door naar een verlaten spoorbrug. Deze locatie heb ik inmiddels 2 x bezocht en hij is echt levensgevaarlijk! We gaan de brug dan ook niet beklimmen maar we maken een shot van op een afstandje.

Een volgende korte stop hebben we bij een verlaten snelweg. Het voelt als het einde der tijden, heel bizar! Zo, in the middle of nowhere, vind je ineens een hele lange dubbelbaanse snelweg compleet met vangrail en lantaarnpalen. De middelberm is compleet overgroeit en zo ver als het oog reikt zie je snelweg!

Nadat we in de ochtend rustig gestart zijn met wat makkelijke locaties, gaan we na de middag naar onze eerste grote/serieuze locatie; een verlaten fort. Deze historische plaats is al sinds 1124 in beweging, van een klooster naar een militair fort naar een gevangenis. De gebouwen zijn behoorlijk vervallen en leeg maar je kunt prachtige foto’s maken van de overgebleven structuren, ruimtes, cellen en graffiti.

Na het fort bezichtigen we een verlaten kerk. Deze kerk is niet van binnen te bezichtigen maar alleen van buiten te fotograferen. Aansluitend hebben we opnieuw een buitenlocatie, een prachtig 17e eeuws kasteel. Bij dit verlaten kasteel waan je je in de riddertijd. Het kasteel is alleen van buitenaf te fotograferen, het zijn maar een paar shots, maar dat neemt niet weg dat ze wel ontzettend gaaf zijn!

Tot slot bezoeken we een verlaten spoor met Verlaten treinen. Helaas is het in november al vroeg donker dus is dit onze laatste locatie van de dag.

Wil je mee?
Deze trip is voor fotografen en liefhebbers. Je hoeft dus niet per se een camera mee te nemen en te fotograferen. Je kunt je deze dag ook prima vermaken met het ronddwalen in en om de locaties. Sommige mensen vinden het leuk om te filmen met hun telefoon, alles is prima, het is jouw dag, zolang je de belangrijkste urbexregel in acht neemt: Take only pictures, leave only footprints!  Dit betekent dat je niets meeneemt of vernielt.

Wat heb je nodig voor deze trip?
Ga je fotograferen dan heb je een camera met genoeg geheugen en batterijen, een statief en een rugzak waar alles in past nodig. Daarnaast heb je een zaklamp, eten en drinken voor de hele dag, medicatie/pijnstillers/verbandtrommel en je rijbewijs en paspoort nodig.  

Ga je niet fotograferen? Neem dan een telefoon mee, want foto’s en filmpjes zijn altijd leuk! Trouwens, een telefoon moet je sowieso meenemen voor de navigatie en voor contact met de anderen.

Draag oude niet opvallende warme kleding, we zijn veel buiten dus pas je aan op het weer! Zorg voor schoenen waar je goed op kunt lopen en die smerig mogen worden.

Tot slot
Urbex is een geheime aangelegenheid, dat betekend dat urbexers het op prijs stellen dat jullie de gegevens van de locaties niet openlijk delen. Vermeld dan ook niet de locatie en naam op Facebook, we willen de locaties graag bewaren en voorkomen dat ze geplunderd worden.

Opmerking: Maar het zijn allerlei locaties en ook buiten locaties, is dat normaal?
Urbex is niet alleen maar verlaten huisjes en gebouwen, urbex is veel breder zoals jullie kunnen zien. Urbex staat voor het verkennen van structuren gemaakt door de mens.

Lijkt het je nog steeds leuk om mee te gaan? Laat het me dan weten. Stuur een appje naar 06-57560922.
De kosten bedragen 95 euro p.p.
Je regelt zelf je vervoer en eten/drinken voor onderweg.

Website

Foto: Sasja Michalski Fotografie