14.10.2014 Willy Kiel

Hallo dorpsgenoten, mij werd gevraagd iets te schrijven over mijn jeugd in Onstwedde.

Ik ben Willy Kiel, geboren op 11 september 1939, Mijn ouders waren Harm Kiel en Hebeltje Diedering, en broer van Marietje en Arie (overleden).

Wij woonden aan de Dorpsstraat 42, naast café de Vries, later “Het Tehuis”, nu  Boels Verwarmingen. Daar was altijd veel te beleven, de tandarts had er spreekuur, we hebben veel dorpsgenoten met een scheef en vertrokken gezicht naar buiten zien komen. Ook de notaris had er zitting, de erfenissen en verkopingen werden er geregeld. En in het voorjaar waren er de jaaruitvoeringen van de verenigingen.
Mijn vader was bij de P.T.T. bij de radio distributie. Wij hadden een groot meubel vol met radio apparatuur in de voormalige winkel staan, en daar vandaan werden de binnen gekomen radio berichten verder verzonden, bovengronds via palen en draden. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht tot mijn 15 jaar toen werd mijn vader overgeplaatst naar Stadskanaal.
Mijn vrienden waren Geert Hidding en Henk de Vries. Ik heb daar een prachtige jeugd gehad. Veel in het veld, vooral richting Kiebaarg, Roegebaarg, ol daip en ter Wupping en op de terugtocht bij vrouw Drais op de meuln poale aan, water drinken uit een put opgezet met turf, het lekkerste water dat er was. Vaak op zaterdag met de vader van Geert de post rond brengen in de buiten gebieden zodat ik alle paadjes en binnendoor weggetjes kende.

Mijn lagere schooltijd heb ik op de Hervormde school doorgebracht Daarna 2 jaar naar de L.T.S. in Winschoten, 15 km op de fiets. In het laatste half jaar woonden we in Stadskanaal en ging ik met Bergmans bus naar Winschoten.

Op mijn 18 ben ik beroepsmilitair geworden bij de Koninklijke Marechaussee. Na een opleidingsjaar in Apeldoorn en een jaar wacht brigade in den Haag en paleis het Loo in Apeldoorn werd ik overgeplaatst naar Hoek van Holland. Het werk bestond hoofdzakelijk uit paspoortcontrole bij de Harwichtboot. Wij voeren ook mee naar Engeland om aan boord de passen te controleren. Bij een onderzoek naar een vliegtuig ongeval van de Marine vliegdienst ontmoette ik een oud dorpsgenoot op een bergingsvaartuig van de marine namelijk Geert Tipker.

In 1965 ben ik in het kabellegbedrijf van mijn vader in Alteveer gaan werken. Wij hadden Oost-Groningen als verzorgingsgebied. Inmiddels was ik getrouwd en wij hebben toen nog een aantal jaren aan de Olde Hof 36 gewoond. Daar zijn onze twee oudste kinderen geboren. Op 1 februari 1969 ben ik naar de sodafabriek (nu Akzo) in Delfzijl gegaan als portier. Na 12 jaar ben ik intern overgeplaatst naar de bedrijfsbrandweer. Daar heb ik de 30 jaar volgemaakt en ben op 1 januari 1999 met de vut gegaan. Wij wonen nog steeds in Delfzijl. Onze drie kinderen wonen in de buurt en wij hebben acht kleinkinderen.

Mijn vrouw en ik hebben jaren bij toerbeurt in de kerkenraad gezeten, ook provinciaal. Ik ben nu nog koster en doe het onderhoud met andere vrijwilligers aan de Centrumkerk.

Wij gaan nu veel met de caravan op reis en nemen de fietsen mee en maken dan mooie fietstochten. Ook proberen we ieder jaar de Oost-Groninger driedaagse te fietsen door het prachtige Westerwolde. We komen nog regelmatig in Onstwedde bij familie en blijven zo nog wel op de hoogte van het wel en wee van oud dorpsgenoten, al moet ik dan wel twee of drie generaties terug denken.

Dit zijn mijn herinneringen uit mijn jeugd van het mooie dorp Onstwedde.

De hartelijke groeten uit Delfzijl van Willy en Pleuntje Kiel.    

Op de foto van een gelegenheids voetbalclubje (omstreeks 1950)
Bovenste rij v.l.n.r. Geert Hidding, Alie Prins, Henk de Vries, Heije Wubs, Koos Huisman
Middelster rij: Jan Bruining, Willy Heikens, Harm Huisman, Jan Apotheker
Onderste rij: Willy Kiel, Gijs Lutjeboer, Geert Tipker.

e-mail