25.06.2014 Wilfred Kruiter

Zo maar een doordeweekse avond in mei. De telefoon gaat en je ziet in het scherm een nummer staan uit de plaats waar je roots liggen. Verder komt het nummer me niet bekend voor. Dat is ook het eerste wat een manspersoon aan de andere kant zegt: “Met Bé Wilzing, zalst mie wel noit meer kenn!”. Deze aanval pareer ik direct met het antwoord: “Jazeker wel. Kwamst bie ons aan de pompe wel tankn in ain rode Opel Tigra”. Spreekwoordelijk was het ijs nu gebroken en Bé vroeg mij een interview te geven voor de rubriek: “Hoe is het met ....” voor Onstwedde.info.

Zoals bij veel Onstwedders het ons kent ons gevoel erg hoog is zullen velen van u nu reageren met: dat is een van de jongens van Albert en Wennie. Juist. Mijn ouders Albert en Wennie Kruiter die vele jaren de garage met benzinestation tegenover de kerk hebben bestierd. Tevens heb ik Jos als broer die met zijn vriendin Josine in Maastricht/Gunderath woont. Ik ben geboren op 02-03-1977 en inmiddels  37 jaar jong. Ik heb een relatie met Annemarie Tuin, geboren in Veendam, en ik heb haar leren kennen in Wageningen waar we allebei studeerden. Sind 08-03-2014 zijn wij de trotse ouders van Twan Rogier Kruiter. Sinds 2001 zijn we woonachtig in het Drentse Gieten. Een prachtige groene omgeving en een gemoedelijke cultuur.

In Onstwedde heb ik als basisschool de regenboog doorlopen. Nadien ging ik in 1989 naar de MAVO. Aan de MAVO heb ik 2 jaar onderwijs gevolgd en ben daarna in 1991 overgestapt naar de Wijert, een school voor commercieel onderwijs te Groningen. Daar heb ik de consumptieve technieken Brood-Banket gevolgd. Na deze 2 jarige opleiding heb ik  op dezelfde vestiging  nog een jaar een kopklas opleiding gedaan. Na deze ook op zak te hebben ben ik in 1994 naar  Wageningen verhuisd op kamers om daar naar de Middelbare Vakschool Wageningen gegaan. Dit was een vierjarige opleiding tot brood en banketbakker.
In de periode in Groningen ben ik op zaterdag gaan werken bij Bakkerij Borgesius in Stadskanaal. Ook in de vakantieperiodes was ik daar te vinden. Na de opleiding in Wageningen ben ik eerst weer thuis in Onstwedde  gaan wonen. Tevens vond ik in 1998 mijn eerste vaste baan in Musselkanaal bij, echte bakker Eerkens. Ik ben daar als broodbakker werkzaam geweest en voor een klein gedeelte als banketbakker. Na 2 jaar bij Eerkens heb ik in 2000 mijn horizon verbreed bij echte bakker Timmer in Gasselte. Een bakkerij met 4 vestigingen en dus behoorlijk groter van opzet. Ook hier ben ik als broodbakker werkzaam geweest en voor een klein gedeelte in de  banketbakkerij. Jullie merken misschien wel al dat mijn  voorkeur uit gaat naar de broodbakkerij. Na 5 jaar bij de firma Timmer ben ik in 2005 in dienst gekomen bij de firma Bakkerij Veenhuis in Sappemeer. Daar ben ik nog steeds werkzaam. Veenhuis maakt onderdeel uit van de firma Borgesius. De firma Borgesius heeft in totaal 5 bakkerijen. In de vestiging Sappemeer maken wij op een industriële wijze brood voor Albert Heijn winkels in de noordelijke provincies. Bij bakkerij Veenhuis ben ik begonnen op 1 van de 5 functies in de productie. Gaandeweg heb ik mij alle 5 functies eigen gemaakt. Sinds 2 jaar ben ik uit die functies gehaald om meer sturing te geven op andere fronten zoals productieplanning, bestellen en ontvangen grondstoffen, proefbakkerij, broodkeuringen, begeleiden van proefbakkers en waarborgen van kwaliteitsnormen en waarden. Daarnaast ben ik praktijkbegeleider geworden zodat wij leerlingen mogen opleiden in de bakkerijbranche.

Voor wat betreft sport heb ik een aantal jaren gevoetbald bij de Boys. Na knieklachten ben ik daarmee gestopt. In Gieten ben ik begonnen met mijn huidige sport fietsen, zowel op de racefiets als de mountainbike. In Gieten ben ik lid geworden van de plaatselijke TFC-Gieten. In de staatsbossen van Gieten-Borger beheren we daar de plaatselijke MTB-route. Bij het fietsen is het de gewoonte om tegen de wind in weg te fietsen van Gieten en voor de wind terug te gaan. Aangezien we meestal de wind uit het  zuiden en westen hebben gaan we vaak die kant op te fietsen. Maar zo gauw als op maandagavond de training is en we merken dat er een oostenwind staat dan zeggen de Drenten tegen mij, Wilfred jij bent vanavond wegkapitein want we moeten richting Onstwedde daar weet jij alle paden te liggen. Na een rit in het Oost-Groninger gebied Onstwedde/Westerwolde krijg ik vaak lovende reacties over de rustige groene omgeving met zijn vele brede en goed onderhouden fietspaden. Hier in Drenthe fietsen we trouwens wel altijd in een roes want:  
 ‘As drent bent ie altied stoned omdat ie tussn hunnebeddn woont’.

Om terug te komen op de vraag: Hoe is het met ..... kan ik antwoorden uitstekend!

Het Onstwedde gevoel zal ik altijd blijven behouden. Familie die er woonachtig is, de site en tevens kom ik met sporten ook af en toe door Onstwedde.
Het gaat jullie allen goed.

Tjeu!

Wilfred Kruiter
e-mail
T 06 30694321