29.05.2012 Geert Kruiter

Geert Hiske Kruiter, geboren en getogen op de 2e Barlagerweg in Onstwedde op 30 september 1964 als tweede zoon van Albert Kruiter en Hillie Scholtens. Zij zijn nog altijd woonachtig op de 2e Barlagerweg en genieten een goede gezondheid.

Ik heb op de Chr. lagere school aan de Dorpsstraat gezeten. In de tweede of derde klas zijn we toen verhuisd naar de nieuwe Prof. Langeveldschool.

Na de lagere school ben ik eerst 2 jaar naar de MAVO gegaan, daarna 3 jaar naar de LTS in Nieuwe Pekela en vervolgens de 2-jarige Middelbare Landbouwschool in Groningen gevolgd.
Dagelijks was ik bij onze buurman Jan Wind te vinden. Ik weet nog goed hoe ik daar als jongetje van 6, 1 koe met de hand mocht melken terwijl Jan Wind de andere 6 met de machine molk. Het landwerk deed hij nog met het paard. Op 14 jarige leeftijd begon ik in de weekenden en vakanties bij Jan en Ina Deiman aan de Zijdstukkerweg in Stadskanaal te werken. Dit was het begin van de droom om ooit zelf eigen koeien te gaan melken.

Op m’n 24ste ben ik voor de Agrarische Bedrijfsverzorging gaan werken, voornamelijk in de melkveehouderij. Een goede leerschool voor toekomstige boeren.

In 1991 ben ik getrouwd met Wiesje Hoekstra uit Thesinge. We hadden een huis gekocht aan het Veendiep in Vriescheloo en hebben daar 2 jaar gewoond.

Met beperkte middelen konden we in 1993 een boerderij huren in Ramsloh, WstDld, een uur over de grens bij Bourtange en zijn daar met 40 koeien en 50 ha huurgrond begonnen. Wiesje ging daarnaast nog een jaar lang naar Nederland aan het werk.

In 1994 werd onze eerste zoon Marco geboren. In 1997 kwam onze dochter Rianne ter wereld en in 1999 onze zoon Gert-Jan. Na 7 jaar molken we 80 koeien en huurden we 80 ha grond. De stal was vol en uitbreidingsmogelijkheden waren beperkt. We besloten om uit het contract te stappen en kochten in Oost-Duitsland, in Lebusa (Brandenburg) samen met nog een Nederlandse boer, een voormalig staatsbedrijf. We begonnen met 170 melkkoeien en groeiden door naar 380 koeien in 2009.

Op zoek naar meer ruimte en een nieuwe uitdaging besloten we toch om weer te veranderen. In 2009 kochten we in Amerika, in de staat Ohio, een leegstaand melkveebedrijf van nog geen 8 jaar oud, waar ruimte was voor ruim 600 melkkoeien en de kavel groot genoeg is voor uitbreiding. We hebben ons bedrijf „3 Flags Dairy” genoemd, refererend aan de afgelopen 20 jaar.

Op dit moment melken we 540 koeien 3 keer per dag in een 2x16 visgraat-melkstal met rapid-exit. Met 2 personen kunnen we gemiddeld  125 koeien per uur melken. 75 koeien staan droog. De dagelijkse melkproduktie ligt op ongeveer 74 lbs (ong. 34 kg, red.) per koe met 3.5 % vet en 3.2% eiwit.

 We huren een jongveelocatie in de buurt en hebben ruim 400 stuks jongvee op aanwas.

We hebben 280 acre (ong. 113 ha, red.) grond in eigendom en huren nog ruim 75 acre (ong. 30 ha, red.) bij. Hiermee kunnen we ongeveer de helft van ons voer zelf verbouwen. De rest kopen we aan in de buurt. Voornamelijk luzernehooi, snijmais en korrelmais en het nodige stro.

We runnen het bedrijf met 7 medewerkers en de kinderen helpen ook graag mee na schooltijd.

We hebben het erg goed naar de zin hier, alhoewel Amerika op sommige vlakken nog erg ouderwets is. Op agrarisch gebied is het heel anders boeren dan in Europa, de vrije markt kan bijzonder grillig zijn.

Een leuk voorbeeld hoe het ook kan: we wilden vorig jaar een grote kapschuur bouwen en vroegen aan de plaatselijke autoriteiten hoe het zat met een bouwvergunning. Als antwoord kregen we dat het aanmelden van je bouwplannen genoeg is. Totale kosten waren $25 (ong.€19, red.). Twee weken later zat de fundering al in de grond.

Dit is in het kort een beetje mijn levensloop.

Mij werd gevraagd of ik nog een tip heb voor de Onstwedders. Ik ben niet zo begaafd met allerlei wijsheden maar één ding heb ik altijd onthouden: je krijgt vaker spijt van iets dat je niet gedaan hebt dan van dingen die je wel hebt gedaan.

Ik herinner mij nog vaak de woorden van iemand die zei dat Onstwedders nait oet zicht van de Juffertoren komn. Hier in Ohio kunn wie hail ver kiekn moar wie kenn de Juffer nait meer zain.
Vind het leuk dat ik voor deze rubriek gevraagd ben en word nu wel nieuwsgierig waar andere Onstwedders wonen en wat ze doen.

Met vriendelijke groet uit 45843 Forest, Ohio USA
Geert Kruiter