13.03.2013 Jan Wessels

Hoe is het met…

Jan Wessels, geboren op 23 april 1954 in Onstwedde.

Als oudste zoon van Wessel Wessels en Anje van der Wal heb ik met twee broers (Dirk en Hemmo) en een zus (Ieneke) gewoond aan de Boslaan. Van het onderwijs aan de Hervormde school heb ik erg genoten. Vooral de verhalen van meester Draadjer vond ik boeiend! Met het Mulo-diploma op zak ging ik aan het werk. Eerst in Wildervank en daarna bij twee werkgevers in Stadskanaal. In 1981 trouwde ik met Zwany Huiting (inderdaad, ook uit Onstwedde!). We kregen twee dochters, Maaike en Sytske.  In maart 1994 zijn we met z’n vieren vertrokken naar het stadje Coevorden vanwege mijn werk daar.  Op dit moment werk ik als trainer, coach en haptonoom.

Regelmatig kom ik terug in Onstwedde omdat daar familie en vrienden wonen. Ook ligt daar familie van mij begraven op de begraafplaats naast die mooie Hervormde Kerk. Thuis, in Coevorden, spreken we met z’n tweeën (de kinderen zijn al lang uit huis) Westerwolds. Een andere band met mijn geboortedorp is de ‘Onstwedder worst’, die tot in Enschede (de woonplaats van de jongste dochter) bekendheid geniet. Wanneer we weer eens terug zijn vullen we de voorraad worst steevast aan.

Aan Onstwedde bewaar ik goede herinneringen. Een paar daarvan in beknopte vorm:
- Het vissen aan het kanaal in Wessinghuizen. Vooral ’s morgens vroeg in de zomer, wat een prachtplek! Vaak ben ik daar geweest..
- De Glethe waar zich, in mijn fantasie als kind, een avontuur van de bijbelse held Simson heeft afgespeeld. Dat kon heel goed vanwege de honing, iets minder was het met de beren in dat gebied…
- Diepe indruk maakte ook de solidariteit van de Onstwedders toen mijn vader en zus begin jaren zeventig in het sanatorium lagen. Drie keer per week was er een chauffeur beschikbaar die ons vervoerde naar Haren. Grote klasse!...
- Ooit richtte ik met een paar Onstwedders een schaakclub op. Die heeft geloof ik twee jaar stand gehouden. Toen was de animo voor de vierenzestig velden dusdanig verminderd dat we geen team meer ‘in het veld’ konden brengen.

In Coevorden houd ik me, naast mijn werk, bezig met Ierse en Schotse muziek. Sinds een aantal jaren treed ik met een band uit Meppel regelmatig op. Een andere manier om mensen met die muziek in aanraking te brengen is mijn samenwerking met een verhalenverteller uit Ommen. We bieden een avondvullend programma met voornamelijk Ierse muziek en verhalen.

Ook een hobby is het optreden tijdens het Middeleeuws Festival in Ter Apel, elk jaar eind augustus/begin september. Tegen de achtergrond van het oude klooster daar waan je je voor even terug in de Middeleeuwen. Met veel plezier speel ik daar de rol van monnik behorend tot de orde van de Kruisheren.
Hoe het met me is? Daarvan heb ik jullie het een en ander verteld. Hoe het verder gaat? Met de nieuwe media is dat niet zo moeilijk te achterhalen. Zowel op LinkedIn als op Facebook en Twitter tref je me aan (@1janwessels, @haptocoach).

Tot ziens!