21.10.2015 Jan Wakker

Deze zomer ben ik benaderd met de vraag of ik een bijdrage wil doen aan de rubriek "Hoe is het met". Uiteraard vind ik dit leuk en zal dan nu een klein verslag doen hoe het met mij is gegaan.

Ik ben geboren op 14-6-1955 als oudste zoon van Jan Wakker en Fenna Luring. Mijn geboortehuis was Dorpsstraat 40 (thans zit hier Boels verwarming).
In 1955 was op dit adres Het Tehuis gevestigd. Volgens mij was dit een combinatie van hotel/restaurant en een plek voor diverse verenigingen om hun activiteiten te beoefenen. Voor zover ik weet was Het Tehuis eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk. Mijn vader en moeder waren hier dus het beheerdersechtpaar. Van deze tijd kan ik me weinig herinneren.

Toen ik een jaar of drie was zijn we verhuisd naar Dorpsstraat 67. Mijn vader werkte inmiddels op de dorsmachine en Dorpsstraat 67 was de thuishaven van de Onstwedder dorsvereniging. Een groot deel van het jaar stond de loods naast het huis leeg en konden we daar heerlijk spelen
Er is heel wat afgevoetbald in de loods maar veel succes heeft het mij niet gebracht (maar daarover later meer) Een paar maanden per jaar stond de dorsmachine binnen en werd er onderhoud gepleegd.
Achter het huis was een grote tuin met daarachter het "bos van Hartsuiker" wat in het begin verboden terrein was omdat het bedrijf van Hartsuiker daar nog actief was. Want was er nu mooier om toch stiekem het bos in te gaan en we zijn maar weinige keren betrapt. We hebben ongeveer 15 jaar daar gewoond en een heerlijke tijd gehad. Ik kreeg in die tijd 1 broer en 3 zuster en mijn ouders kregen nog 4 kinderen.

Mijn lagere school tijd was niet spectaculair wel weet ik nog dat ik lid was van de wandelvereniging. Voor mijn gevoel was dit zelfs verplicht, ook was ik lid van de gymnastiekvereniging, daar word ik s nachts nog wel eens wakker van, vreselijk de jaarlijkse uitvoeringen, nee dit was niet voor mij weggelegd.
Toen mocht ik mij aanmelden bij Onstwedder Boys, dit was geweldig, de B en A junioren onder leiding van Harm Jan en Harm. Geweldige derbys werden er in Vlagtwedde en Sellingen uitgevochten. Ik heb zelfs nog met de helaas veel te vroeg overleden Boy Nijgh in de A's gevoetbald.
Later heb ik nog jaren in het derde, vierde en vijfde van de Boys gevoetbald, althans geprobeerd.

Inmiddels waren we verhuisd naar Boelslaan 23 dicht bij het voetbalveld. In die tijd ging ik naar de Ulo in Onstwedde. Dhr. Oldehinkel zwaaide toen met strakke hand de scepter. Ik vond het toch een geweldige man, mijn schooltijd was echter  niet de mooiste tijd van mijn leven.

Toen ik 16 jaar werd wilde ik aan het werk en ik werd aangenomen op een klein administratiekantoor in Oude Pekela. Daar heb ik tot mijn diensttijd gewerkt. In deze  tijd werd er uitgegaan samen met mijn vrienden Frederik Bessembinders (Mister) Roelof Salamons (Saltjo) Hilvert Waarsing (Hippo) en mijn neef Henk van der Heide (Eppo). We sjeesden van Stadskanaal  naar Oude Pekela en van Oude Pekela weer naar Vlagtwedde.

Na mijn diensttijd weer terug naar de oude baas, echter ik zag toch in dat ik daar niet meer gelukkig zou worden. Toen een nieuwe baan gevonden bij de gemeente Scheemda. (Harm Jan Wubs nog bedankt voor de tip en het referentie willen zijn)

In 1979 ben ik  getrouwd met Elly Wubs uit de Mussel. We zijn toen in Scheemda gaan wonen en wonen daar inmiddels bijna 36 jaar.
Echter ook bij de gemeente Scheemda bleef ik niet werken. Mijn laatste en huidige werkgever was een woningbouwvereniging in Groningen in de functie van boekhouder en en salarisadministrateur.

We hebben inmiddels 5 kinderen (waarvan 2 aangetrouwd) en 5 kleinkinderen.

Onstwedde is nog altijd mijn dorp waar ik regelmatig naar toe ga op familebezoek of bij vrienden en kennissen.
Ik wens alle lezers veel gezondheid en geluk op de plek waar men woont.

Jan Wakker

E-mail