28.08.2013 Henk Lukens

Er is mij gevraagd om een verhaal te schrijven hoe het met mij als oud-Onstwedder is vergaan.

Mijn naam is Henk Lukens, geboren 18-07-1949 in Holte en heb daar 5 jaar gewoond. In 1954 ben ik met mijn ouders en mijn zusje Anna naar de Tuinlaan 18 in Onstwedde verhuisd. Mijn vader was Albert Lukens, inseminator bij de K.I. in Onstwedde. Vervolgens heb ik de kleuterschool, Hervormde lager school en de Ulo in Onstwedde bezocht. Na de Ulo, die ik trouwens niet heb afgemaakt, ben ik gaan werken bij Champ Clark sigarenfabriek in Nieuwe Pekela. In die periode het ik de M.H.A.S (Middelbare Handels Avond School) gedaan.
In 1970 ben ik vervolgens naar de Politie opleidingsschool in Lochem gegaan en een jaar later, na geslaagd te zijn in Steenwijk bij de gemeentepolitie gaan werken.  Ik ben toen uiteraard ook daar gaan wonen en woon er nog steeds. Hier heb ik ook mijn vrouw Henny ontmoet en zijn wij in 1974 getrouwd. In 1980 is onze zoon Michaël geboren. Hij is na de lagere school en VWO gaan studeren ( biomedische wetenschappen) in Utrecht. Na afgestudeert te zijn is hij een onderzoek gaan doen in het Wilhemina kinderziekenhuis te Utrecht. Hij deed daar onderzoek naar RSV bij kinderen. Dit is een soort verkoudheidsvirus bij vaak hele kleine kinderen. In 2009 is hij gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen. Dit vond hij nog niet voldoende. Hij is toen gaan solliciteren bij Medisch Spectrum Twenthe in Enschede en is de opleiding tot Klinisch Chemicus  gaan doen. Hier is hij nu klaar mee en heeft per 1 oktober 2013 een vaste aanstelling tot Klinisch chemicus in het UMCG (Groningen). Dit wordt voor hem en zijn vriendin en dochterje verhuizen van Enschede naar ergens in het Groninger land.

Na alle aspecten van het politiewerk ongeveer te hebben doorlopen en vele ervaringen rijker, zowel mooie als droevige gebeurtenissen ben op  1 januari 2012 gestopt met weken. Vanaf 1997 heb ik gewerkt op het hoofdbureau in Zwolle. Ik was daar op een speciale afdeling werkzaam als informatie-coördinator. Mijn vrouw werkte ook als administratieve kracht bij de politie in Zwolle. Zij is per 1 mei 2012 gestopt. Uit de tijd dat ik nog in uniform liep kan ik mij herinneren dat ik eens bij een aanrijding kwam en één van de bestuurders naar zijn naam vroeg. Hij antwoordde hierop “Onstwedder”. Waarop ik ja zei en vroeg Hoe weet U dat ? Waarop hij mij verbaasd aankeek en zei Zo heet ik. Ik kan mij nog herinneren dat hij hier uit de buurt kwam. Ik dacht Paasloo maar weet dat niet zeker. Wel woont er in Steenwijkerwold iemand met de naam Onstweder.

Wij hebben nu meer tijd om te reizen. Onze voorkeur gaat uit naar de Scandinavische landen. Wij hebben zowel wintervakanties als zomervakanties in de landen doorgebracht. Daarnaast deden wij veel aan sport. Mijn vrouw doet het nog steeds. Ze loopt 2 x in de week hard. (10 km) en doet mee aan de 4 daagse van Nijmegen. Voorals ’s-winters als er ijs lag waren we vaak op de schaats te vinden. Wat wil je ook met Giethoorn en de Weerribben naast de deur. En natuurlijk in de winter naar Oostenrijk. Skiën is echter voor mij voorbij in verband met rugklachten.

Wij komen nog regelmatig in Onstwedde omdat mijn moeder er nog woont. Ik heb altijd met plezier in Onstwedde gewoond en kom er nog graag. Veel bijzonderheden uit mijn jeugd weet ik niet meer. Ik kijk zeer regelmatig op Onstwedde-info en lees dan graag de interessante verhalen. Wie eens iets wil weten over de omgeving van Steenwijk (Giethoorn, Weerribben enz.) mag mij gerust eens bellen. Ons telefoonnummer is 0521-515292.

Vanuit Steenwijk doen wij alle Onstwedders de groeten.

Henk Lukens

E-mail