26.03.2014 Derk Tipker

Hallo Onstwedders,

Ik ben Derk Tipker Geboren in Onstwedde op 30 oktober 1944. Ik ben naar de gereformeerde school geweest en daarna naar de LTS in Musselkanaal voor een timmeropleiding. Want opa Brakke zei,daar is en blijft altijd werk in. Maar na alle verdere opleidingen en avondscholen heeft dat niet geholpen werk te houden.
Mijn eerste baas was Hensens in Jipsinghuizen. Daar heb ik alles geleerd, timmeren, metselen, tegelzetten en stukadoren, kortom een allround timmerman. En daar was ik achteraf heel blij mee. Daarna heb ik gewerkt bij grote bedrijven als maatvoerder en daarna bij de woningbouwvereniging in Oude Pekela voor onderhoud, dat was een mooie tijd. En op 12 juli 1982 ben ik bij de NS gaan werken. Eerst 3 maanden in de kost bij mijn broer in Haarlem. Ik heb daar in die tijd veel gefietst en de omgeving goed verkend.

In oktober zijn we verhuist vanuit Onstwedde naar Alkmaar met het hele gezin. Mijn vrouw Fenny en onze kinderen, Erik, Gertjan en Okkelien. Waar we nu al meer dan 30 jaar wonen naar alle tevredenheid. We hebben 3 kinderen en 3 kleinkinderen, 2 jongens en 1 meisje.En die gaan alle drie naar de middelbare school.
Zolang we in Alkmaar wonen spreken wij in huis gewoon Gronings. Onze  kleinkinderen verstaan het ook allemaal. Erik woont in Assen, Gertjan in Obdam en Okkelien in Heerhugowaard.

Ik ging alle dagen met de trein naar Haarlem en Fenny ging alle dagen werken bij de NZH later Connexxion op een rolstoelbus met kinderen met een beperking naar en in Amsterdam. Na 19 jaar chauffeuse te zijn geweest nam ze haar ontslag en ging ze in de zorg met meervoudige gehandicapte kinderen werken. En op 30 juni gaat ook zij met pensioen.

Ik heb bijna 30 jaar bij de spoorwegen NS gewerkt wat later Nedtrein werd. Op een klein bedrag na, hadden we vrij reizen. Dus ik reis door heel Nederland voor mijn hobby's geologie, archeologie en natuur. Daar heb ik het nu zo druk mee dat ik me niet voor kan stellen dat ik er vroeger bij gewerkt heb. Deze hobby's had ik in Onstwedde al. Stenen zoeken was in Onstwedde geen probleem. Stenen genoeg en ik heb zeldzame leuke dingen gevonden. Ik vertel dan ook op de Geologenclub dat ik uit Onstwedde kom en dat we daar één ijstijd meer hebben gehad dan in het Westen. En dat we daar ook Löss (Limburgse klei) hebben. Ik ben ook regelmatig in het buitenland voor geologie, vier of vijf keer per jaar. Ik regel zelfs excursies in Westerwolde en de Hummeling in Duitsland.

Fenny en Ik hebben twee jaar geleden een stacaravan gekocht op een camping in Duitsland, vijf km over de grens bij Sellingen, die we op het moment aan het verbouwen zijn. Dus we rijden geregeld door Onstwedde en als we dan langs de blauwe diamant komen, dan weten onze kleinkinderen al wat er komt. Dan zeg ik" Zie je de eerste etalage bij modehuis Wubs? dat is een belangrijke plek, want daar is opa geboren" En ongeveer 65 jaar later ben ik op de begrafenis van Antje Kraai geweest. Dat kunnen niet zoveel mensen navertellen dat ze bij hun eigen vroedvrouw op haar begrafenis zijn geweest.

Onstwedder Gaarv'n gaan we graag naar toe en dan het liefst met de hele familie. Het is voor ons net een reünie. Van de oude ambachten heb ik niet veel gezien  afgelopen jaar, want ik had het te druk met praten, praten en praten. En natuurlijk komen we met Rozijnen bollen, hardbroden en metworsten weer thuis.

In Alkmaar ben ik actief geweest als voorzitter van de Drents-Groningerclub, Jaren gezongen in het Alkmaarse Mannenkoor en Jeugdleider van de Postzegeljeugdclub Die verenigingen zijn allemaal opgeheven om verschillende redenen.

Tegenwoordig ben ik van 3 Geologenverenigingen lid en adviseur voor excursies, vrijwilliger Natuurmuseum in Zaandam, lid van een postzegelvereniging en komend jaar start ik als docent midwinterhoornbouwer in Alkmaar en Omgeving. Nog één dag in de week technische dienst bij een bakkerij, enz.. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ik hoop dat allemaal nog lang te mogen doen als mijn gezondheid het toelaat, maar daar hebben we niks over te vertellen.

Veel groetjes aan alle Onstwedders mede namens Fenny.

Derk Tipker.

e-mail