05.07.2012 Berend Jan Luchtenberg

Ik ben Berend Jan Luchtenberg, zoon van Jan Luchtenberg en Annie Luchtenberg-Hulzebos en geboren 6 november 1962 in Holte, gemeente Onstwedde toendertijd. In Onstwedde heb ik gewoond aan de Verlengde Luringstraat 21.

Op 4 november 1980 ben ik vertrokken uit Onstwedde, dat was mijn eerste dag in militaire dienst. Nadien ben ik niet meer teruggekomen om in Onstwedde te wonen. Mijn moeder woont nog steeds in Onstwedde. Mijn broer woont in Stadskanaal, een zus in Nieuw Buinen en een zus in Veendam.

Ik ben getrouwd met Ankie en woon in Barneveld, midden in het land. We hebben vier kinderen gekregen! Drie jongens en een jongedame. De oudste is al weer drie jaar getrouwd. De rest heeft het prima naar de zin aan moeders pot.

Voor mijn beroep ga ik populair gezegd boeven vangen. En geloof me, dat is het leukste werk van de wereld: Politieman.

In Onstwedde heb ik de Hervormde School bezocht. Wat een school. Wat een tijd. Geweldig. Daarna heb ik geleerd voor timmerman aan de LTS in Nieuw Pekela. Beide scholen zijn inmiddels verdwenen…

Wie herinner ik me Onstwedde? Tjonge, wie niet. Meester Buss! En dominee Marchand. Maar ook Roel Wubs en Anne Brakke en … zoveel. Wat ik mooi vond was dat mensen zo ‘gewoon’ waren. Iedereen kon iedereen aanspreken. Dat ervaar ik op de Veluwe wel eens anders.

Mijn mooiste herinnering in Onstwedde zijn de feestweken tijdens het 1100-jarig bestaan in 1977. Wat een mega feest was dat voor mijn gevoel. Een groot kermis in ‘de stad’. Evenementen. Openlucht theater. Wat een spektakel.
Maar ook de warme zomer van 1976. Ik herinner mij dat ik opstond in mijn zwembroek, op de fiets naar zwembad het Vlasmeer fietste, tussendoor twee keer ging eten en weer met mijn zwembroek naar bed ging. Ik had spierwit gebleekt haar en mijn huid was chocoladebruin. Mijn liefde voor zon en water is nooit minder geworden, maar zo’n zomer heb ik niet meer meegemaakt. (Zoveel vrije tijd ook niet…)

Het mooiste plekje in Onstwedde vind ik de Juffertoren! Een kerk heeft sowieso een speciaal plekje voor mij. Maar deze toren. Zo markant en prominent aanwezig. Prachtig.

Als ik in Onstwedde kom ga ik natuurlijk rechtstreeks naar mijn moeder. Verder bezoek ik niet zoveel oude bekenden. Ik rij wel graag een rondje door het dorp…
Terug naar Onstwedde verhuizen is geen optie. Hier in Barneveld heb ik langer gewoond dan in Onstwedde. Maar de Barlage? Ergens aan de rand? Mooi.

Barneveld is een echt Veluws dorp. De kerk in het midden en de bebouwing in wijken er om heen. De gemeente is inmiddels 50.000 inwoners groot en een behoorlijk aantal daarvan woont in de dorpen om ons heen. Er zijn veel kerken. Heel veel kerken. De burgerlijke gemeente groeit en de christelijke gemeente groeit niet in evenredigheid mee. Dat baart mij zorgen.
Wij liggen op vijf kilometer van het middelpunt van Nederland. Mooi centraal dus. Arnhem, Amersfoort en zelfs Amsterdam zijn eenvoudig te bereizen.
Sociaal gezien zijn wij helemaal ingeburgerd in dit dorp. Onze kinderen hebben het hier reuze naar de zin. Veel sportvoorzieningen en een goed winkelcentrum maken de boel compleet.

Bij tijd en wijle spiek ik op Onstwedde.info wel eens wat er te doen is. Een oproep; iedereen die foto’s heeft van goodold Onstwedde; uploaden die boel. Prachtig om te zien.

Mijn persoonlijke boodschap aan Onstwedde geef ik uit ervaring. Onstwedde heeft goede grond; wat daar gedijt is goed. Wat ik mooi vind is dat je vriendelijk mag zijn tegen iedereen. Die dorpse houding heeft mij geen windeieren gelegd.

Wat ik verder nog kwijt wil is dat ik met een gezonde weemoed terug denk aan mijn jeugd in Onstwedde. Hoewel ik veel details niet meer weet is de hoofdmoot: ik ben trots Onstwedder te zijn!!

e-mail Berend Jan