Bevrijding 75 jaar

Vrijheid maak je samen

Op 12 april 1945 werd Onstwedde bevrijd. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Wij organiseren een bevrijdingsfeestweek van maandag 13 april (2e paasdag) t/m vrijdag 17 april 2020.

Om deze week te bekostigen zullen wij in januari een actie houden.

In het kader van ‘vrijheid maak je samen’ zijn wij veel helpende handen nodig om van deze week een geslaagde bevrijdingsweek te maken. Ook zijn wij diverse materialen nodig.

Helpt u ons mee, klik dan hier

1. Vink aan waarbij u ons wilt helpen (u kunt meerdere aanvinken)
2. Vink aan of u materialen ter beschikking stelt, en zoja welke.
3. Vul u gegevens in (deze zijn alleen zichtbaar voor ons)

Wij hopen op veel aanmeldingen zodat we er een geslaagde week van kunnen maken!

Facebook

Heeft u vragen, neem dan contact op door te mailen.

E-mail


Of benader één van onderstaande commissieleden.

Janneke Prins
Henk Fissering
Marcel Nijboer       
Fianne Koudstaal
Helga Huls
Jan Hidde Wilzing
Gert Meijer
Lees hieronder alles over de bevrijdingsweek!
 

(binnenkort veel meer informatie)
Maandag 13 april t/m vrijdag 17 april / Expositie: "Verleden - Heden - Toekomst"

De hele week zal er een expositie te bezichtigen zijn met oorlogsmateriaal, maar ook aandacht voor de vrijheid in 2020.

Binnen dit geschetste kader is het comité bezig een expositie voor te bereiden. De expositie zal ongeveer een week te bezichtigen zijn en is gericht op spullen die een relatie hebben met de bezetting maar ook met de bevrijding. Het organiseren van zo’n expositie kan echter niet zonder hulp van de eigenaren van deze spullen.

Het comité vraagt u daarom vriendelijk om, wanneer u in het bezit bent van spullen (al dan niet voorzien van een verhaal) die met bezetting en bevrijding te maken hebben, deze aan het comité beschikbaar te stellen voor de expositie. Het spreekt vanzelf dat het comité uitermate zorgvuldig met uw spullen omgaat.

Contact
In het geval u het comité van dienst kunt en wilt zijn kunt u contact opnemen met één van de leden van het comité of mailen of bellen T (0599) 332666.Maandag 13 april / "Dag terug in de tijd"

We gaan een middag terug in de tijd op De Woldbrink, op maandag 13 april (2e paasdag).

We openen de middag met het aansteken van de bevrijdingsvlam die de hele week zal branden.We organiseren een aantal demonstraties, je kunt oorlogsgerechten komen proeven en kinderen kunnen allerlei spelletjes spelen van toen.

Het projectkoor gaat deze middag optreden.

Met jazzy dansmuziek en de aankleding proberen we een stukje historie te herbeleven, en uiteraard is er ook gelegenheid om iets te eten en drinken.

Ook kun je starten aan een historische wandeling (ca. 1,5 uur), die langs een aantal oorlogstijd- gerelateerde plekken in ons dorp voert. Met beeld en geluid worden een aantal situaties geschetst. Deze wandeling is geschikt voor jong & oud.  

Een beetje sfeerproeven?

 

 

Donderdag 16 april / Herdenkingsdienst

Op donderdag is er een herdenkingsdienst.Vrijdag 17 april / Bevrijdingsfeest in de feesttent

Een spreker in de feesttent op het evenementterrein, waarna we met de band Alloway het bevrijdingsfeest gaan vieren.Vrijdag 17 april / Verrassingsshow (ovb)

Wij hopen deze avond een verrassingsshow te organiseren, maar deze is nog even onder voorbehoud van financiering.Loterij 75 jaar Bevrijding!

Op woensdag 29 januari komen leden van de Onstwedder sportverenigingen bij u langs om loten te verkopen. Het doel van deze loterij is om de activiteiten tijdens de bevrijdingsweek te kunnen bekostigen.

U kunt mooie prijzen winnen, met als hoofdprijs een reischeque t.w.v. 300 euro!

Niet thuis? Geen probleem: wij maken nog bekend waar de kaarten na deze datum te verkrijgen zijn.

De trekking vindt plaats op maandag 13 april, bij de opening van de bevrijdingsweek op De Woldbrink. Daarnaast zal de uitslag ook te vinden zijn op deze site.

 

Veel helpende handen en materialen nodig

In het kader van ‘vrijheid maak je samen’ zijn wij veel helpende handen nodig om van deze week een geslaagde bevrijdingsweek te maken. Ook zijn wij diverse materialen nodig.

Wilt u ons helpen of kunt u ons voorzien van materialen?

Klik dan hier

1. Vink aan waarbij u ons wilt helpen (u kunt meerdere aanvinken)
2. Vink aan of u materialen ter beschikking stelt, en zoja welke.
3. Vul u gegevens in (deze zijn alleen zichtbaar voor ons)

Wij hopen op veel aanmeldingen zodat we er een geslaagde week van kunnen maken!

Hieronder een lijst met mensen die zich al hebben aangemeld.

Laatste update 22-01-2020

Bevrijdingsrokjes/schortjes naaien
Diet Anholts, Dinet Visser, Dirma Kloen, Roelianne Wilzing, Grietje Veldhuis-Fennema, Janneke Wubs, Silvia Migchels, 3 Anonieme Vrijwilligers

Timmeren zeepkisten e.d.
Geert Jan Huiges / Lammie vd Schoot, Jan Wilzing, Jan Huiges, Bert en Gretha

Decor bouwen
Agnes Wubs, Dirma Kloen, Jan Wilzing, Bert en Gretha, Margreet Mulder

Erebogen maken

Agnes Wubs, Chonda Luring, Dirma Kloen, Janitha Wolfs, Rikste Wubs, Trijnie Meems, Wilma Veldhuis, Bert en Gretha, Margreet Mulder, Silvia Migchels, 2 Anonieme vrijwilligers

Bezorgen magazine
Agnes Wubs, Aly Kremer, Chonda Luring, Dinet Visser, Frouktje Kiel, Geert Jan Huiges/Lammie vd Schoot, H. Bakker, Hanneke Schaap, Koos Potze, Roelianne Wilzing, Truus Scheper-Huiting, Wilko Meems, Yvonne Kruiter, Dineke Bessembinders, Janneke Wubs, Wilma Veldhuis, Henk van der Heide, Anneke Orsel, Deddy Drenth, H.J. Strockmeijer, Gretha Boels, Wessel Volders, Margreet Mulder, Marianne Velthuis, Silvia Migchels, 2x anoniem

Zingen in het projectkoor
Chonda Luring, Deddy Drenth, Dirma Kloen, Frouktje Kiel, Hanneke Schaap, Koos Potze, Truus Scheper-Huiting, 2 Anonieme vrijwilligers, Dineke Bessembinders, Henk van der Heide, Harm Migchels, Martje Everts, Margreet Mulder, Marianne Velthuis, 9 Vrijwilligers (moeten we toestemming nog van vragen)

Kinderspelletjes
Janitha wolfs, Hanneke Schaap, Dineke Bessembinders

Wecken
Trijnie meems

Kookdemonstraties

Grietje Veldhuis- Fennema, Gretha Boels

Hand-en-spandiensten
Geert Jan Huiges/Lammie vd Schoot, Greetje hilverts, Wilma Veldhuis, Jan Huiges, Deddy Drenth, H.J. Strockmeijer, Wessel Volders, 1x anoniem

Overige
Grietje Huiges

Beschikbaar stellen van materialen
Frouktje Kiel, Rikste Wubs, Dirma Kloen, Janitha Wolfs, Chonda Luring, H. Bakker, Hanneke Schaap, Chris Timmer, Agnes Wubs, Wessel Volders, Henk van der Heide, Janneke Wubs, 1x anoniem
Wie helpt bevrijdingsrokjes te maken

Waar komt dit idee vandaan?

Tijdens, en direct na de bevrijding droegen sommige vrouwen kleurige patchwork; rokken gemaakt van oude lapjes met als overheersende kleuren rood, wit, blauw en oranje, iets wat later zou gaan heten Bevrijdingsrok. 

De bedenkster van deze rok was de Amsterdamse verzetsheldin Adrienne Minette (Mies) Boissevain - van Lennep (1896-1965). Het samenvoegen van stofresten, moest de wederopbouw en vernieuwing van Nederland verbeelden. De rok moest het saamhorigheidsgevoel van vrouwen versterken, en standsverschillen moest je niet kunnen zien. 

De filosofie was:
Eenheid in veelheid, nieuw uit oud, opbouw uit afbraak en ééndracht maakt macht.

Voor de maandag van de feestweek zijn wij 3 rokjes nodig (commissieleden), en ongeveer 25 bevrijdingsschortjes.

De lapjes hebben wij al verzameld, wilt u ons helpen ze in elkaar te zetten?

Reageer via 'Aanmelden' en in dit formulier aanvinken: 'naaien van bevrijdingsrokjes'.
U kunt uzelf ook met meerdere personen tegelijk opgeven. 

Wij gaan proberen dit te plannen in groepsverband, om er gewoon een paar gezellige uurtjes van te maken!

Vrijheid maak je samen!

Voor vragen kunt ook één van ons aanspreken:
Janneke Prins
Helga Huls
Fianne Koudstaal
of mailen

Aanmelden

Bron filosofieWie zingt mee in projectkoor

Het idee is dat het koor gedurende de 'dag terug in de tijd', en tijdens de herdenkingsdienst een aantal mooie liederen gaan zingen, die passen bij het bevrijdingsthema.

Silke van der Heide gaat het koor begeleiden, en zij is al druk bezig met de voorbereidingen!
Jong en oud kan deelnemen, vrijheid maak je samen!

De repetities zijn vanaf 8 februari, op zaterdagmorgen om 10.00 uur, en duren per keer ongeveer 2 uur. De repetities zullen ongeveer 5 tot 8 keer plaatsvinden.

We zijn heel blij dat er al een aantal mensen zich hebben opgegeven via de site, de schakel of die ons gewoon persoonlijk benaderd hebben (dat kan natuurlijk ook!).

Direct opgeven? Dat kan hier.

Twijfelt u/twijfel jij nog? Neem gerust even contact op met Silke of iemand uit de commissie.
Mailen kan ook.
 
Let op; het is niét verplicht bij beide optredens aanwezig te zijn. Op maandag zullen er diverse liederen gezongen worden, waarvan een deel ook tijdens de herdenkingsdienst zullen worden gezongen. Tijdens de herdenkingsdienst worden er ook een aantal christelijke liederen gezongen.Kent u verhalen?

Het comité is op zoek naar wellicht onbekende en misschien nog niet eerder vertelde oorlogs- en bevrijdingsverhalen. Kent u verhalen? Dan vraagt het comité om deze met hun te delen. Hoe het comité de verhalen gaat gebruiken is nog een onderwerp dat nog verder moet worden uitgewerkt. Het spreekt vanzelf uw privacy hierbij wordt gerespecteerd.

Contact
In het geval u het comité van dienst kunt en wilt zijn kunt u contact opnemen met één van de leden van het comité of mailen of bellen T (0599) 332666.