Ter Wuppingerweg

De straat Ter Wuppingerweg is genoemd naar het gehucht Ter Wupping. Het gehucht Ter Wupping ligt ten oosten van Onstwedde. Aan de oostkant van het gehucht loopt de Ruiten Aa en aan de westkant het Oosterholtsdiep. De zuidgrens van het gehucht wordt gevormd door het Mussel-Aa-kanaal.

Het gehucht bestaat uit een aantal boerderijen en een paar huizen. De herkomst van de naam Ter Wupping is onduidelijk. Sommige bronnen melden dat het afkomstig zou zijn van het woord wip, dat kraan betekent. Een wip was een ouderwetse kraan om schepen te laden en te lossen. De wippinge was dan de plaats waar dit gebeurde. Maar andere bronnen melden dat de Ruiten Aa voor scheepvaart ongeschikt zou zijn omdat hij te ondiep en te smal zou zijn en in de zomer ook nog eens vrijwel droog viel. Bovendien lag er een elzenbroekbos omheen. 

Ter Wupping is een oud hoeven – en beekdallandschap. Belangrijke onderdelen ervan zijn oude rivierduinen: de Ruige berg en de Kieberg. Rond deze rivierduinen liggen een aantal bosjes. Verder behoren ook een aantal akkers tot het terrein. Deze hebben een bolle vorm door eeuwenlang bemesting met schapenmest vermengd met heideplagggen.

Aan de straat Ter Wuppingerweg liggen de gehuchten: Ter Wupping en Sterenborg. U kunt hierover meer lezen bij buurtschappen.

Bron: 
Wikipedia
Wegwijs, straatnamen en hun betekenis door W.H. van der Ploeg