Ganskampen

Ganskampen is een zijweg van de Havenstraat. Ganskampen wordt ook wel het “Joechemloantje” genoemd. Vroeger woonde er een familie van der Suis aan de Achteresweg. Deze familie bestond uit Jochem van der Sluis, z’n vrouw Jantje Norder, die altijd Jantje Jochem werd genoemd, en hun kinderen. Blijkbaar boterde het tussen Jantje en Jochem niet, want op zekere dag wilde Jantje haar man niet meer in huis hebben. Jochem is toen gaan wonen in een oude wagen die hij steeds verplaatste. Voor dit verplaatsen gebruikte Jochem een stok, die hij in de grond plantte, waarna hij de wagen weer een eind vooruit kon schuiven. Tenslotte ging Jochem met zijn wagen staan aan de weg die nu Ganskampen heet. Jochem verdiende de ‘kost’ met mondharmonica spelen. Hij speelde vaak  ‘’t Hijgend hert der jacht ontkomen’. Zingen kon Ol Jochem ook heel mooi. ’s Avonds luisterde de vrouw van de koster (Harm Kruize) er vaak naar als ze buiten zat. ’s Zondags in de kerk had Jochem, doordat hij het niet al te nauw met de hygiëne nam, volop de ruimte.

Ook andere rondtrekkende scharenslijpers en oud ijzerhandelaren als Lammert Hendriks vonden hier een standplaats aan de Ganskampen. De naam Ganskampen komt waarschijnlijk van “kampen”  land waarop men ganzen hield.

Bron: Onstwedder Straatnamen Hun herkomst en betekenis Onstwedder erven Bewoning van Onstwedde in 1829 door Harm Luring
Wegwijs, straatnamen en hun betekenis aanvullingen door W. H. van der Ploeg
‘Expositie Streekhistorie’, door medewerkers van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal en stichting Ocrea Onstwedde, 1977.