26.07.2019 Daan Vermaat

Naam: Daan Vermaat
Leeftijd (nu): 19 jaar
Verhaal: 5 jaar geleden

1- Als je nu je verhaal terugleest (zie bovenstaande link), hoe kijk je dan terug op die periode en de plannen die je toen had?

Ik kijk met een goed gevoel terug op vijf jaar geleden. Ik zat destijds nog op de middelbare school. Ondanks dat ik het daar goed naar mijn zin had, ben ik erg blij dat ik die fase heb afgerond.

2- Hoe kijk je in het algemeen terug op de afgelopen 5 jaar, welke gebeurtenissen waren bijzonder of hebben bijvoorbeeld veel indruk gemaakt / invloed gehad?

Vorig jaar heb ik mijn Vwo-diploma gehaald. Dat is natuurlijk een mooi begin van mijn carrière. Na het bezoeken van allerlei open dagen heb ik besloten om sterrenkunde te gaan studeren in Groningen. Het profielwerkstuk dat ik op de middelbare school heb geschreven ging over het maken van een planetarium. Dat is een droom die ik al lange tijd heb. Sinds dat werkstuk ben ik zeer gemotiveerd om daadwerkelijk een planetarium te bouwen.

3- Wat verbaast je het meeste als je jouw verhaal terugleest en waarom?
Wat mij verbaast, is dat ik vijf jaar geleden nog zo veel verschillende dingen deed. Ik bespeelde drie instrumenten en ik voetbalde. Ik doe inmiddels wat minder dingen, zodat ik meer tijd heb voor de andere dingen.

4- Waar woon, studeer en/of werk je op dit moment en hoe bevalt dat?
Ik woon op dit moment nog thuis. Ik ben wel op zoek naar woonruimte in Groningen, maar dat is moeilijk te vinden. In september begin ik met de studie sterrenkunde in Groningen. Het afgelopen jaar heb ik een tussenjaar gehad. Daardoor had ik veel tijd om te doen wat ik het liefste doe. Ik heb veel tijd gestoken in cello spelen (in drie orkesten). Daarnaast ben ik begonnen met een groot project: het bouwen van een planetarium.

5- In welk opzicht ben jij / is je toekomstbeeld of zijn je plannen het meest veranderd?

Vijf jaar geleden overwoog ik om van muziek mijn werk te maken, maar dat wil ik nu niet meer. Ik denk dat muziek voor mij geschikter is als serieuze hobby. Ik speel nog met veel plezier in twee klassieke orkesten.

6- Welke plannen / ideeën die je toen had zijn het meeste uitgekomen?

Ik speelde vijf jaar geleden natuurlijk al cello, maar dat ik nu ook kan spelen in grote orkesten is wel een droom die uitkomt. Dat is een mooie beloning voor al die jaren studeren.

7- Wat is vandaag de dag je connectie met Onstwedde, in hoeverre is dat veranderd t.o.v. 5 jaar geleden en hoe kijk jij naar het dorp in het algemeen?
Ik doe steeds minder in Onstwedde. Sinds ik in Groningen op school heb gezeten, ben ik steeds meer op de stad gericht. Ondanks dat woon ik met veel plezier in Onstwedde. Ik ben sinds vijf jaar geleden trotser op deze streek geworden. Ik denk dat ik hier altijd graag zal blijven komen.

8- Onontkoombaar: hoe denk je dat jouw leven er over vijf jaar uitziet?
Over vijf jaar hoop ik ver met mijn studie sterrenkunde te zijn, zodat ik een leuke sterrenkundige baan kan krijgen. Verder denk ik dat ik dan nog altijd cello speel. Ik hoop mijn planetarium over vijf jaar wel af te hebben, ook al wordt dat lastig te combineren als ik straks studeer.

Foto 2019, Daan achter de werkbank
Foto 2014, Daan maakt muziek

Co-productie Wouter de Vries Onstwedde.info