• Terug
  • Regio
  • Herdenking bevrijding Veele
15 apr. 2024

Op  vrijdag 12 april vond in Veele weer de herdenking van de bevrijding plaats.

Bij deze herdenking waren o.a. aanwezig: Marc en Bea Deamen, zoon en dochter van Jaak Deamen één van de bevrijders van Veele. Ook was de Ereconsul van Belgie Edward Gerner, samen met zijn echtgenote aanwezig. En een afvaardiging van de ABSAS Vriendengroep.  
Er werden door Egbert Jans namens de vereniging Plaatselijk Belang Veele en door Bea Deamen de Nederlandse- en Belgische vlag gehesen en halfstok gehangen. Aansluitend legden Bea en haar broer Marc Deamen een krans bij het monument.
Ook werden er bloemen gelegd door wethouder Giny Luth namens de gemeente Westerwolde, de ABSAS Vriendengroep en door Ramona Kruize en Richard Oosterhuis namens de vereniging Plaatselijk Belang Veele. Tijdens de toespraken werd er steeds gememoreerd hoe belangrijk het is dat deze herdenkingen plaatsvinden. En dat hierin volhard moet worden. Het is dit jaar 79 jaar geleden dat de bevrijding heeft plaatsgevonden, maar de plannen om volgend jaar de 80e bevrijding van Veele te gedenken zijn al in de maak.

Als laatste sprak de voorzitter Wubbe Kuper van Plaatselijk Belang Veele. In zijn toespraak las hij een krantenartikel voor , geschreven door Menno Alberts uit Vlagtwedde. Deze hadden een naaimachinewinkel aan de Schoolstraat in Vlagtwedde, en achter hun huis was in 1945 een noodhospitaal ingericht. En in dit noodhospitaal is Philipe Rolin overleden.
Naast Rolin zijn bij de gevechten ook de soldaten Jean Breuer en Etiene Hazard gesneuveld.  Dit krantenartikel luidt als volgt:

Herdenking Bevrijding Veelersluis
Gistermorgen heeft op de Veelersluis een eenvoudige, maar daardoor niet minder treffende plechtigheid plaatsgevonden. Herdacht werd  het feit, dat een jaar geleden de Veelersluis en de brug door de Belgen werd veroverd in een fel gevecht met de Duitschers, die in de omgeving scherpschutters hadden opgesteld. Uit de bevolking was spontaan de gedachte opgekomen deze gebeurtenis te herdenken. Uitgenodigd was een afdeling Belgen met hun commandant die aan de bestorming hadden deelgenomen.

Een 25 tal Belgische militairen woonden de plechtigheid bij. Deze bestond in het hangen van een krans aan een bordje dat stond op de plaats waar soldaat Rolin, de eerste die de sluis beklom, het leven liet. De plechtigheid werd door een talrijk publiek bijgewoond dat zich verzamelde op het brugeilandje. In de omgeving werd druk gevlagd en op het eiland wapperden de Nederlandse- en Belgische vlag. Aanvankelijk halfstok, later in top. Het woord werd allereerst gevoerd door de voorzitter van het comité, den heer Struik die hulde bracht aan de Belgen voor hun dapperheid en voor hun hulp aan de bevolking. De heer de Rijke sprak de Belgische gasten in het Frans toe, in het bijzonder de moeders en familieleden van de hier gesneuvelde soldaten. De ingenieur van het Waterschap Westerwolde ir. Van der Zee deelde mede dat het waterschap toestemming had gegeven op het sluiseiland een monument op te richten zodra de brug gereed is, terwijl den brug de naam Rolin Brug zal worden gegeven. De Belgische Kolonel sprak woorden van dank voor de gebrachte hulde. De krans werd neergelegd door een meisje dat bij de gevechtshandelingen gewond was geworden. De plechtigheid werd met het zingen van het Wilhelmus besloten.

De Belgische gasten vertrokken daarna naar Sellingen waar eveneens een herdenking zou worden gehouden.  

Getekend: 13 april 1946

Foto’s: Jan Bossen Onstwedde.info