10.09.2016 De familie Kramer

In 1984 kwam een geïnteresseerd echtpaar een kijkje nemen in de supermarkt van Halmingh, toentertijd de Spar. Ze kwamen uit Smilde, waar hij in een kruidenierszaak werkte. Hij was van huis uit bakker, zij hielp als jonge meid in de kruidenierszaak van haar ouders. Met zijn diploma supermarktmanager stonden ze open voor een nieuwe uitdaging, het beginnen van een eigen winkel. Ze werden gewezen op de winkel in ons dorp, en meteen waren ze er verliefd op. De onderhandelingen begonnen en een korte tijd later verhuisden ze met hun kinderen naar de ruimte boven de spar.

Het kostte de familie Kramer even moeite het dialect onder de knie te krijgen, woorden als Ronkels en Kopstubber waren hen onbekend, maar door zich aan te passen voelden ze zich snel thuis in ons dorp. Het was altijd hard werken, van 's ochtends zes tot 's avonds tien uur, en dat zes dagen in de week. Tegen de tijd dat hun pensioen in zicht kwam bood zich de mogelijkheid de winkel te verkopen, en daarop besloten ze dat het tijd was om te stoppen.

Ondanks dat ze toen genoeg andere dingen omhanden hadden was het wel even wennen. Mevrouw Kramer betrapte zichzelf er op dat ze af en toe boodschappen verzon, gewoon om even naar de winkel te kunnen en mensen te kunnen spreken. Dat is iets wat ze altijd fijn aan de winkel vond, het contact met de klanten. Als ze nu bij school gaat staan kent ze bijna geen kinderen meer, dat was toen wel anders. Dan zag je zwangere vrouwen na een paar maanden met een maxicosi binnen stappen, je zag alle kinderen als 't ware opgroeien.

Toch hebben ze ook nu nog veel contact met mensen, want ze zitten niet stil. Ze zijn sinds 2005 koster bij de gereformeerde kerk, samen met acht andere vrijwillige kosters. Meneer Kramer is daarnaast vrijwilliger bij de Bolster als BHV-er. Dankzij een groep vrijwilligers waarvan meneer Krames er één van is, is De Bolster gedurende de zomervakantie geopend zodat mensen er kunnen rummicuppen, biljarten, kaarten, jeu de boulen of  gewoon gezellig samenkomen. Dit juist omdat voor veel ouderen de kinderen en kleinkinderen in deze periode op vakantie zijn, en het daarom fijn is dat ze toch de gezelligheid kunnen opzoeken.
Samen zitten zijn ze lid van een zangkoor, en zijn ze actief in het bestuur. Iets wat ze met veel plezier doen. Daarnaast zijn ze regelmatig in de sportzaal te vinden waar de dochters en kleinkinderen volleyballen, of op het voetbalveld. Meneer Kramer heeft tegenwoordig een eigen volkstuin, iets waar hij vroeger nooit tijd voor had. Nu heeft hij kippen als hobby, verbouwt hij eigen groente en is hij ook meer in de keuken te vinden. De bakoven uit de winkel is naar hun verhuist, zodat hij zo nu en dan zijn bakkerskunsten kan tonen. Ze hebben nu ook de tijd om te genieten en gaan vaak kamperen en stukken fietsen.
Na de verkoop van de winkel zijn ze mede in de hubbelingelaan blijven wonen omdat hun kinderen ook hier hun plek gevonden hebben. Ze vinden dat de Onstwedders zeer loyale en fijne mensen zijn.  Ze hebben veel dingen positief zien veranderen. De leefomgeving verbetert, vooral de natuur in Westerwolde verandert sterk.

Je kan hier alles krijgen wat je nodig bent, maar hij begrijpt dat het voor ondernemers soms toch lastig is en dat tijden veranderen. Mensen zijn meer mobiel en stappen snel in de auto om naar een andere plek te gaan voor de boodschappen, en dat vraagt dorpsondernemers steeds een stapje extra te doen en het niveau hoog te houden. Qua sport vinden ze het aanbod hier groot, en ze zien de volleybal vereniging floreren sinds de opening van MFA De Bast.
Ze hebben er geen spijt van dat ze hier zijn gebleven na hun pensioen, ze wonen met veel plezier in ons dorp.