24.05.2017 Zwembaden splijten politiek

De vraag hoe het verder moet met de drie openluchtbaden in Stadskanaal, heeft tot een fikse botsing geleid in de gemeenteraad.

Alle oppositiepartijen wilden daar met een motie afdwingen dat nu al wordt besloten tot het openhouden van de baden. De coalitiepartijen wilden daar niets van weten en veegden de motie van tafel.

Bij de baden gaat het om De Horsten in Musselkanaal, Bad Noord in Stadskanaal en ’t Vlasmeer in Onstwedde. Ze zijn van de gemeente. Die legt er jaarlijks forse bedragen voor op tafel maar wil op de voorzieningen bezuinigen. De dreiging van sluiting van één of meer baden hangt daardoor in de lucht.
Dorpscoörperatie

Inwoners van Musselkanaal willen dat voorkomen door het opzetten van een dorpscoöperatie. Die zou dan De Horsten moeten overnemen. Burgemeester en wethouders willen meer tijd nemen om dat plan verder uit te werken en ook spreken met mensen die bij de andere twee baden zijn betrokken, en bezig zijn soortgelijke plannen op te zetten. Zij willen daarom sowieso tot 2020 de baden open houden en pas dan definitieve besluiten nemen.

De oppositiepartijen vinden dat de onzekerheid dan veel te lang duurt. ,,Ook omdat een besluit al enkele keren is uitgesteld’’, zegt Egbert Nijenbanning, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD. ,,We zijn ook bang dat de gemeente er dan financieel ook zo voorstaat dat sluiting van een of meer baden onafwendbaar is. Daarom willen we nu al de afspraak maken dat we alle drie baden openhouden. Dat is goed voor de leefbaarheid in de dorpen en daarmee verplichten we ons ook het geld dat we anders op het zwemmen hadden bespaard, op andere manieren te vinden.’’
Motie afgewezen

De motie die dit alles moest bewerkstelligen, is aan de kant geschoven door de raadsleden van de PvdA, CDA, ChristenUnie en Gemeentebelangen. Zij vormen de coalitie. ,,Ook wij willen de baden open houden’’, zegt PvdA’er Grietje Schipper. ,,Maar wij vinden ook dat de voornemens voor een overname van de baden door inwoners van de dorpen goed onderzocht moet worden. Op die manier kunnen de baden ook op een langere termijn levensvatbaar zijn. De motie van de oppositie voegt op dit moment niets toe.’’

Die oppositiepartijen (behalve de VVD zijn dat in Stadskanaal de SP, D66 en fractie Mellies) denken daar anders over. ,,De onzekerheid over deze voorzieningen blijft nu nog langer bestaan’’, stelt D66-voorman Klaas Pals.

Bron: DVHN