19.12.2014 Weerzain van oud-Onstwedder Chris Kiel

De verhalenbundel Weerzain van oud-Onstwedder Chris Kiel is uit. Zaterdag 13 december presenteerde Jan Groenbroek van de St. t Grunneger Bouk samen met de schrijver het boek in het auditorium van het openluchtmuseum in Warffum.

Weerzain, is het 41e ‘begunstegersbouk’ van genoemde stichting, die als doel heeft publiceren in het Gronings “aan te peerdjen”. Ieder jaar krijgen de donateurs van de stichting naast de nummers van het tijdschrift Toal en taiken zo’n boek toegestuurd.  
Groenbroek had de veertig voorgangers van Weerzain bij zich en vertelde iets over de hoogte- en dieptepunten van die voorlopers, waarna hij het woord gaf aan de schrijver.

Chris Kiel beweerde dat o.a. Jet Bussemaker van OCW hem gevraagd had of zij het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen 1), maar dat hij het boek wilde aanbieden aan iemand die echt belangrijk was: Hanny Diemer. Net voordat Jan Groenbroek c.s. destijds Toal en taiken2) oprichtten, stampte zij namelijk met o.a. Henk Scholte (vooral bekend van de folkgroep Törf) en Fokko Veldman3) het tijdschrift Krödde uit de grond en 25 jaar lang was zij de stabiele factor in de redactie van dat blad. Juist toen Chris Kiel net met pensioen was en daardoor tijd kreeg om alle afleveringen van Krödde te lezen, kondigde zij haar vertrek aan.

'Een bekend verschijnsel in de literatuur,' doceerde oud-leraar Nederlands Kiel, 'is dat door kommer en kwel dichtaders gaan vloeien. Kijk maar eens hoe vaak een ongelukkige jeugd of dito liefde de prachtigste romans en gedichten oplevert 4). En,' vervolgde hij, 'déze onheilstijding over Krödde had ík nodig om tot schrijven te komen.'
'Zo ontstond het titelverhaal 'Weerzain' Hij stuurde het naar Krödde  en kreeg van Jan Glas, de opvolger van Hanny Diemer en van haarzelf een erg enthousiaste reactie, waardoor hij is blijven schrijven. Je zou dus kunnen zeggen, dat zij zijn “muze” is, al is ze dat niet op de klassieke manier.

Nadat Hanny Diemer aan de hand van het verhaal Waarken as ozzen, dat ze in Krödde gelezen had, iets vertelde over Kiels manier van schrijven, las de auteur het titelverhaal voor, een verhaal dat op hilarische manier beschrijft hoe Ebbert Venemoa, het alter ego van Henk Scholte, in een lelijk eendje vanaf Noordpolderzijl Borkum tracht te bereiken, omdat Groningen volgens hem zonder Hanny Diemer ‘ofzakt’.

Als de verzending van het begunstigersbouk tegen kerst rond is, zal Weerzain te krijgen zijn in de boekhandel.

Bij de foto's:
-Cris Kiel presenteert 'Weerzain'
-Chris Kiel overhandigt eerste exemplaar aan Hanny Diemer
-Chris Kiel leest het titelverhaal voor

Lees meer over Chris Kiel

1) Boze tongen beweren dat Kiel aan het fantaseren was, maar boze tongen beweren zoveel. Wie zelf de  geloofwaardigheid van de schrijver wil natrekken, leze zijn verhalen.
2) Als voorzitter van de St. t Grunneger bouk, was het Jan J. Boer die in 1983 Jan Groenbroek en nog een paar enthousiastelingen zo gek kreeg dat ze aan Toal en Taiken begonnen. Dezelfde Jan J. Boer was in 1968 voorzitter van Onstwedder Boys en kreeg  Elze Hidding, Joke Swarts, Jan Bessembinders, Henk Trenning en Chris Kiel zo gek dat ze in januari ’68 De Voltreffer (verschijnt nog iedere maand, red) op poten zetten. Sommige mensen proberen eerst iets uit in Onstwedde!
3) Ook een oud-Onstwedder. Begin vijftiger jaren een klasgenoot van Chris Kiel op de hervormde school in de Havenstraat.
4) Helaas voor zijn schrijverschap had Chris Kiel in Onstwedde een gelukkige jeugd en ook het liefdesverdriet was er steeds van te korte duur om hem serieus aan het schrijven te krijgen.