31.08.2015 Wandelaars blijven uit handen Roege Wilt

Het scheelde maar een haar of de mensen die vrijdagavond een wandeling door de Roege Baarg in natuurgebied Ter Wupping en Smeerling maakten hadden het niet na kunnen vertellen.

Ondanks dat ze waren gewaarschuwd door Graitje, haar buurvrouw Grietje en twee monniken uit het klooster van Ter Apel waagden de deelnemers zich in dit gebied. Daar lag het gevaar op de loer. Roege Wilt, de zoon van Graitje, was namelijk terug op de Roege Baarg, waar hij – samen met Leutje Wilt – woonde in een hol.

Als de deelnemers het verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Henderikus Smith hadden gelezen, hadden ze meteen rechtsomkeert gemaakt. Roege Wilt stal, hij mishandelde dieren en moordde. Zo is bekend dat deze minkukel de kiepkerel om zeep heeft gebracht. Alleen diens fiets is teruggevonden.

Uiteindelijk, na een barre tocht van zeven kilometer die startte bij De Meelschuur in Onstwedde en eindigde bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, konden de deelnemers opgelucht ademhalen. Zij kunnen het nog navertellen….

Bron en foto's: Streekblad


Op zoek naar Minkukel Roege Wilt......... lees meer
Bron en foto: Dagblad van het Noorden