16.05.2017 Nog lang trouw aan Onstwedde

De zorginstelling De Zijlen heeft een nieuw pand in Onstwedde. Daarin hebben 24 mensen met een verstandelijke beperking hun eigen verblijf.

Zorginstelling De Zijlen vangt al heel lang in Onstwedde mensen met een verstandelijke beperking op en blijft dat doen. Aan de Landlaan heeft De Zijlen namelijk een nieuw pand geopend.

Nieuw pand

Dat heet Het Landhuis en biedt ruimte aan 24 mensen uit de regio. Zij woonden eerst elders in Onstwedde, in het gebouw De Woldstee. Dat werd meer dan dertig jaar door De Zijlen gebruikt maar voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo had niet iedere bewoner zijn eigen sanitaire voorziening.

De Zijlen besloot daarom een nieuw pand te bouwen in Onstwedde.

Want dat dorp wilde de organisatie absoluut trouw blijven. Vanwege de goede band met de bewoners maar ook vanwege de grote behoefte in de regio aan zo’n zorgvoorziening. Aan de Landlaan werd een stuk grond gevonden. Daar had lang een basisschool gestaan maar die was gesloopt.

In mei vorig jaar ging de eerste schop voor het nieuwe onderkomen in de grond en in de maanden erna verrees het langzaam maar zeker.

Tuin

En nu is het officieel geopend door burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal. Bij die gelegenheid werd ook de naam onthuld. ,,In maart zijn de bewoners al vanuit de Woldstee hierheen verhuisd’’, vertelt locatiehoofd Hilda Mulder. ,,Ze krijgen hier 24 uurszorg van 25 tot 30 personeelsleden en hebben hier ook een eigen verblijf met sanitaire en andere voorzieningen. Ze hebben daardoor nu meer privacy dan vroeger en zijn blij met Het Landhuis.’’

Ze zijn ook blij dat ze in Onstwedde kunnen blijven. ,,Ze voelen zich hier erg thuis en dat komt ook omdat we inderdaad een erg goede band met inwoners van het dorp hebben. Zo kregen we van hen altijd hulp in de tuin van de Woldstee. Dat willen we hier ook weer voor elkaar krijgen. We hebben hier ook voldoende ruimte voor een mooie tuin.’’

Bron: DVHN