05.05.2016 Meijer's Schoenen bestaat 100 jaar

Kampe Nuus werkte ruim een kwart eeuw met hart en ziel in een schoenenwinkel in Winschoten. Tien jaar geleden kreeg hij de kans om Meijer’s Schoenen in Onstwedde over te nemen.

“Ik had gehoord dat Harm en Corry Meijer geen opvolger hadden voor het bedrijf dat in 1916 van start is gegaan”, vertelt Kampe (60 jaar). “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben ‘s middags om een uur of twee de winkel binnengestapt. We deelden vanaf het eerste moment na het schudden van de hand de liefde voor het vak. Ik had het gevoel dat ‘ik was thuisgekomen’. Er was meteen een klik. Wat heet! Toen ik ‘s avonds om een uur of zeven weer terug was in Winschoten, vertelde ik mijn vrouw Dineke dat ik een schoenenwinkel had gekocht.”

“Een dag om niet meer te vergeten”, vervolgt de één jaar jongere Dineke. “Voor Kampe was een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Ik had niet veel met schoenen hoor. Ik heb gewerkt bij een deurwaarderskantoor en was oppas van kinderen. Maar het was meteen de bedoeling dat ik ook in de winkel zou gaan werken. Daarnaast zijn we verhuisd van Winschoten naar de woning ‘achter de schoenendozen’ bij de winkel.”

Het echtpaar heeft tot dusverre nog geen seconde spijt gehad van de beslissing tien jaar geleden om een eigen zaak te beginnen. “De jaren zijn werkelijk voorbij gevlogen. Het is hard werken, maar we doen het met veel plezier en de inspanningen worden beloond. De zaak draait nog steeds boven verwachting en we krijgen klanten uit de wijde regio. We verkopen kwalitatief goede (mode)schoenen, maar net zo belangrijk: we nemen alle tijd om de klanten goed te adviseren over de aankoop. Schoenen verkopen leer je niet uit een boekje, dat leer je in de praktijk. We kruipen als het ware in de huid van de klant, we leven ons in. Klanten die tevreden naar huis gaan, zijn heel belangrijk. Zij zorgen namelijk voor mond-tot-mond reclame. We hebben veel vaste klanten, maar we zien daarnaast ook steeds nieuwe gezichten.”

Tijdens het gesprek aan de gezellige koffietafel moet Dineke een paar keer even bijspringen, want met de regelmaat van de klok lopen klanten naar binnen. “Soms krijgen we wel eens een verzoek om bij klanten thuis langs te komen. Omdat ze door hun leeftijd, door ziekte of een andere reden niet in staat zijn om naar de winkel te komen. Geen enkel probleem. Ook dat hoort bij de service die we bieden. Omdat we veel klanten door de jaren heen persoonlijk kennen, is het niet moeilijk om een aantal mooie schoenen uit te zoeken om mee te nemen.”

Naast de verkoop van schoenen en aanverwante accessoires, is het mogelijk om schoenen te laten repareren en om steunzolen te laten aanmeten.

Het eeuwfeest van Meijer’s Schoenen aan de Luringstraat 10 in Onstwedde wordt deze week gevierd. Zo staan onder (veel) meer enkele topmerken in de schijnwerpers en ook krijgt iedere klant een overheerlijke slagroomschnitt mee naar huis. Blikvanger in de schoenenwinkel is een enorme schoen. Wie de maat van de schoen raadt, wint uiteindelijk een slagroomtaart. Tip van de redacteur: wees niet te bescheiden.

Bron/foto: Kanaalstreek

Website Meijer's Schoenen, sponsor van Onstwedde.info