14.02.2017 Grenzeloos Grunnen

Wat in de nieuwe gemeente Westerkwartier kan, kan hier ook.' Dat moeten sommigen in de nog te vormen gemeente Westerwolde hebben gedacht.

Onstwedde
In deze gemeente gaan Vlagtwedde en Bellingwedde samen, maar volgens het Vlagtwedder GroenLinks-raadslid René Kriek zou het dorp Onstwedde daar ook prima bij passen. Onstwedde ligt nu nog in de gemeente Stadskanaal.

Volksraadpleging
Westerkwartier krijgt de dorpen Feerwerd, Ezinge en Garnwerd er bij, terwijl die officieel bij de nog te vormen gemeente Hoogeland zouden komen. De dorpen liggen nu in de gemeente Winsum en die gaat samen met De Marne, Bedum en Eemsmond. Maar de dorpsbewoners voelen zich meer thuis bij Zuidhorn, dat samengaat met Leek, Grootegast en Marum. Na een volksraadpleging heeft Winsum besloten om haar dorpen te laten gaan.

Grenzeloos Grunnen
Kriek: 'Dat zou hier toch ook mogelijk moeten zijn? Je moet je wel thuisvoelen bij de gemeente waarbij je wordt ingedeeld. Er wordt veel te veel gekeken naar de huidige grenzen. Het rapport dat tot de herindeling leidde heet niet voor niets Grenzeloos gunnen'.

Het is de vraag of er een volksraadpleging kan worden gehouden in Westerwolde. Er is voor die gemeente al een definitief herindelingsontwerp. Dat was in het Westerkwartier niet het geval.

bron/video: RTV Noord