31.10.2015 Overleg Ocrea en gemeente

Op dinsdag 13 oktober heeft het halfjaarlijks overleg tussen Ocrea en de gemeente plaatsgevonden.

Tijdens dit overleg kwamen een aantal actuele onderwerpen aan bod, welke werden voorgelegd aan wethouder Gelling. Uiteraard passeerden het zwembad en de gemeentelijke herindeling de revue, maar ook zaken als ‘rotte kiezen’  werden aangekaart. Het was voor wethouder Gelling de eerste keer dat hij aanschoof, nadat hij door een herindeling van de portefeuilles het taakgebied Ruimte en Wonen onder zijn hoede kreeg. Zoals bij iedere eerste kennismaking volgde er een voorstelrondje, waarna het overleg van start kon gaan.

Gemeentelijke herindeling
De gemeentelijke herindeling waarin Onstwedde eventueel zou kunnen gaan behoren tot de nieuwe gemeente Westerwolde is een onderwerp dat de laatste tijd vaak  in het nieuws is geweest. Binnen de gemeente is de herindeling vooral het aandachtsgebied van burgemeester Galama, en vandaar dat dhr. Gelling Ocrea aanbiedt om binnenkort met haar hierover in gesprek te gaan. 

Zwembad
Het zwemseizoen is voorbij, maar ondertussen is er natuurlijk nog steeds die ene belangrijke vraag die een grote groep bezighoudt: blijft ons zwembad bestaan na 2016? Uiteraard kan dhr. Gelling hier geen antwoord op geven, maar hij kan wel meer duidelijkheid verschaffen over het proces en de planning richting de besluitvorming. Eind november zal er een raadsvergadering plaatsvinden over de zwembaden, waarvoor betrokken partijen een uitnodiging zullen ontvangen. Het doel is dat de gemeenteraad tijdens deze meeting zoveel mogelijk informatie verzamelt op basis waarvan een aantal scenario’s zullen worden uitgewerkt. De uiteindelijke besluitvorming zal dan plaatsvinden in het voorjaar van 2016. Ocrea is blij dat hier duidelijkheid over is en zal uiteraard de voorbereidingen treffen om het belang van het behoud van ’t Vlasmeer goed te kunnen presenteren. 

Wijkschouw
Een maand geleden heeft Ocrea een oproep geplaatst op Onstwedde.info om gevaarlijke situaties door te geven zodat hier tijdens de wijkinspectie aandacht aan kon worden gegeven. Tot grote tevredenheid zijn hier veel reacties op gekomen en zijn deze punten dan ook meegenomen in de schouw. Twee belangrijke schouwpunten verdienen hier extra aandacht.
Allereerst wordt door sommige inwoners het mieghummeltjesbos beschouwt als dumpplaats voor vuil. Dit wordt dus veroorzaakt door personen, en Ocrea hoopt dat die zich ook realiseren dat bij hen de oplossing ligt. 
Ocrea is blij dat na jaren aankaarten eindelijk het hokje op de hoek van de Luringstraat-Dorpsstraat is gesloopt. Het dorpsaanzicht is hiermee aanzienlijk verbeterd. De overige ‘rotte kiezen’ en gevaarlijke situaties worden als actiepunt door het schouwteam meegenomen. Daarnaast heeft dhr. Gelling toegezegd dat hij met betrekking tot verpaupering van panden en tuinen Ocrea een inventarisatielijst zal sturen zodat inzichtelijk wordt gemaakt op welke manier hierop eventueel actie kan worden ondernomen. 

Bezoek college
In het voorjaar van 2016 zal het college weer een bezoek brengen aan ons dorp. Hierin zal ruimte voor bewoners worden gegeven om het college vragen te stellen, maar ook zij zelf zullen het één en ander over hun eigen onderwerpen toelichten. 

Tot slot
Er zijn vele onderwerpen besproken en ook veel punten in de najaarsschouw naar voren gekomen. Ocrea zet zich hiervoor in om op die manier het woon- & leefklimaat van ons dorp te bevorderen.
Nu zijn er ook kleinere onvolkomenheden die niet voor de schouw in aanmerking komen. U kunt deze echter zelf indienen bij de gemeente; bijvoorbeeld klachten over zwerfvuil of achterstallig groenonderhoud. Het telefoonnummer is: 0599-631631.