28.01.2015 Elien Wubs

Naam: Elien Wubs
Leeftijd: 17 jaar
Ouders: Henk Wubs & Agnes Wubs-Kramer

Een dag voordat het feest is in huize Wubs vertelt Elien meer over zichzelf in deze rubriek. Elien is namelijk dinsdag 27 januari 17 jaar geworden. Voor de Havo-scholiere is een spannend jaar aangebroken, waarin ze hoopt deze zomer haar diploma te gaan halen. Daarna maakt Elien de stap naar het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO), waar ze waarschijnlijk de lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) gaat doen. Waarschijnlijk?

Waarschijnlijk inderdaad. “Sinds dit jaar is de toelatingseis aangescherpt” legt Elien uit. “Omdat ik de vakken Aardrijkskunde en Biologie niet meer heb, moet ik voor die vakken een toets maken om te worden toegelaten.” Elien doet het profiel Economie & Maatschappij op het Ubbo Emmius in Stadskanaal en heeft met het vak BSM voor een ‘hobby’ gekozen. BSM? “Dat staat voor Bewegen, Sport en Maatschappij. Het was toen nog niet bekend dat de toelatingseis voor de pabo werd aangescherpt. Ik heb toen voor BSM gekozen omdat ik graag sport en daar later ook het liefst iets mee zou willen doen. ” Hoezo dan de keuze voor de pabo en niet voor de ALO (opleiding waarmee je als docent lichamelijke opvoeding aan de slag kan)?

“Ik heb er goed over nagedacht. Met een ALO-diploma kun je denk ik eerst minder dan met een diploma van de Lerarenopleiding basisonderwijs” onderbouwt Elien. Ze vertelt dat ze zich goed heeft georiënteerd met open dagen en meeloopdagen. “Ik ben bij Stenden Hogeschool in Assen en Groningen geweest. Waarschijnlijk wordt het Groningen. Assen heeft een eigen sporthal bij de school, maar Groningen reist weer makkelijker.”

Als we verder praten, vertelt Elien dat ze haar eerste drie jaar op de middelbare school ook in Onstwedde heeft doorgebracht: “Er zitten wel meerdere Onstwedders in hetzelfde schooljaar, maar met Annemarijn Smith zit ik alle lessen samen in de klas. We fietsen dus veel samen.” Het mooie van Onstwedde als dorp is de gezelligheid volgens Elien. “Ik denk dat het komt doordat veel mensen elkaar kennen.” Met sporten als hobby kan Elien bovendien prima in eigen dorp terecht. Voetballen doet ze bij de dames van Onstwedder Boys. “Ik turn ook nog bij CSVO in Onstwedde. Daarvoor train in één keer per week, voor voetballen train ik ook één keer per week. Op zaterdag speel ik een voetbalwedstrijd en af en toe heb ik ook turnwedstrijden.”

Later in het gesprek wordt duidelijk dat de keuze voor de pabo niet alleen gebaseerd is op de open dagen en meeloopdagen. “Ik ben inmiddels twee jaar leiding geweest bij Vakantiespelweek in Onstwedde. Echt heel leuk. Ook ben ik bij de Gereformeerde Kerk, waar ik ook naar ‘Club’ ga, af en toe oppashulp op zondag.” Wat dat betreft moet het met de keuze voor de pabo wel goed zitten zou je zeggen… Nu richting de examens in mei en daarna… op naar de pabo!

Reageer