22.03.2017 Brongers Vastgoed

Sponsor: Brongers Vastgoed
Gesprekspartner: Ben Brongers

Van kaasmaker tot makelaar en taxateur. Zo is het echt gegaan voor Ben Brongers. Sinds 2009 heeft hij een eigen makelaarskantoor, waarmee hij gespecialiseerd is in taxaties van woningen.

Er leiden meerdere wegen naar Rome, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ga zo maar door. Dooddoeners en clichés, maar ook in het geval van Ben Brongers een toepasselijke. In de jaren ’80 was Ben namelijk specialist kaasmaker bij Domo (tegenwoordig Friesland Campina Domo) in Bedum. Anno 2017 heeft hij een eenmanszaak in de makelaardij. Ben: “Ik ben inderdaad gestart met de makelaardij in het begin van de crisistijd. Toch heb ik daar niet echt last van gehad, omdat de start toch in het teken stond van opbouwen en netwerken . Het jaar 2008 stond voor mij in het teken van de opleiding makelaar-taxateur. In één jaar tijd heb ik alle zes benodigde certificaten van de SVMNIVO behaald.”

Overigens was er sprake van een leuke aanleiding. Ben was in die periode actief als lid van de schaakvereniging in Nieuwe Pekela. Hem was gevraagd of hij een kennis eens wilde polsen open te staan om in contact te komen met de schaakvereniging. Van het een kwam het ander, want Ben werd door deze kennis geënthousiasmeerd voor de vastgoed en makelaardij: “In plaats van er een extra lid bij te krijgen, zorgde het er dus uiteindelijk voor dat ik mijn eigen lidmaatschap op zegde!” lacht Ben met een enigszins cynische ondertoon.  Want de wereld van vastgoed en makelaardij trok Ben altijd al, maar dat dit toen tot een serieuze switch zou komen was niet direct de bedoeling. Tot nu toe bevalt het ondernemerschap Ben prima: “Je moet de taal van de mensen spreken, de marktontwikkelingen en omgevingsfactoren kennen en over doorzettingsvermogen beschikken.”

Vanwaar eigenlijk de interesse in de vastgoed en makelaardij branche? “Omdat het vak veel verschillende facetten en variatie kent en omdat het mensenwerk is” licht Ben verhelderend toe. “Dat is hetgeen dat me aanspreekt. Zoals ik al zei was het in het begin vooral netwerken. Zo heb ik verschillende banken en hypotheekbemiddelaars benaderd. Verder had ik regelmatig contact met andere lokale makelaars.” Inmiddels heeft Ben een aantal huizen in de verkoop en voert hij ook als aankopend makelaar bemiddeling toe. De kracht van Brongers Vastgoed zit hem volgens Ben zelf in het feit dat hij kleinschalig is: “Hierdoor kan ik elke klant persoonlijke aandacht geven en kan ik relatief snel werken, daar heeft de klant voordelen bij. Zo is het mijn streven om binnen twee dagen na de aanvraag het taxatierapport klaar te hebben. Omdat ik een eenmanszaak heb kan ik bovendien met gunstige tarieven werken.”

Inmiddels is de economische crisis achter de rug en lijkt de woningmarkt uit zijn lange winterslaap te zijn ontwaakt. Ben zegt hierover: “Dat we nog steeds in een krimpregio wonen is waar. Maar krimp geeft ruimte! Veel mensen, ook uit het Westen, zien dat er in onze gemoedelijke regio veel mogelijkheden liggen om mooi en betaalbaar te wonen. Wat betreft de ontwikkelingen in de branche zie ik steeds meer focus op duurzame woningen. Zelf ben ik elk jaar bezig om me bij te scholen, ook op het gebied van duurzaamheid. Ik moet elk jaar een aantal punten halen, ook op juridisch vlak. De bijscholing zorgt ervoor dat ik me kwalitatief en professioneel kan blijven inzetten voor mijn klanten.”

En wat betreft zijn eigen makelaarskantoor? “Het kleinschalige en daarmee de persoonlijke klantgerichtheid wil ik graag houden. Het gaat heel mooi zo!”

Kijkt u ook eens op de website van Brongers Vastgoed.


Reageer - feedback - tips (Wouter de Vries)