17.09.2014 Jan Lutjeboer

Hoewel het even schrikken was toen ik werd gevraagd voor een bijdrage voor deze brief zal ik mij eerst even voorstellen: ik ben Jan Lutjeboer, geboren 16 juli 1946 in het boerderijtje midden in de Boslaan als tweede zoon van Garent Lutjeboer en Hillie Niezen.
Mijn opa en opoe  waren Harm Lutjeboer (Pluster) en Johanna de Haas en de andere opa en oma Jan Niezen (Potze-Niezen) en Saakie Nijboer, dan heb ik nog een oudere broer Harm Lutjeboer en een zus Saakie Wubs-Lutjeboer beide wonende in Onstwedde. Doordat mijn moeder voor de tweede keer getrouwd is met Klaas Volders heb ik ook nog een halfbroer, Albert Volders uit Grootegast.

Ik ben in 1970 getrouwd met Gea Smit van kapper Smit en zijn vrouw uit Alteveer, en zijn we daarna onmiddellijk in Stadskanaal gaan wonen in plan Ter Maars. Wij hebben twee zonen Arjen en Erik en een kleinkind Senna.

Na de lagere school en de ambachtsschool in Nw. Pekela ben ik al vrij snel aan het werk gegaan bij Philips in Stadskanaal. Tevens heb ik nog wat bijbaantjes gehad als hulp van Gijs Lutjeboer, de melkboer en was ik ook nog werkzaam bij de Firma Addens tweewielers op de Holte en later in Stadskanaal. Hierbij nog even een kleine anekdote , na mijn allereerste rijles bij Geert Reints (rijschool Pieter Starke) kwam ik terug bij Gijs die aan het venten was en ik werd onmiddellijk achter het stuur gezet, zo, je kunt nu rijden en na de rit ga je alleen nabestellingen wegbrengen met de auto naar Tange en de Holte, hoe was het mogelijk?

Na bijna tien jaren bij Philips gewerkt te hebben ben ik in 1971 overgestapt naar PTT (post) in Stadskanaal, waar ik vervolgens  nog 37 ½  jaar gewerkt heb. Vaak ben ik nog op vervanging geweest op het postkantoor in Onstwedde bij Oldenburger en van de Schoot en in opleiding bij Geert Wubs, een lachertje want Onstwedde was voor mij totaal niet onbekend, maar toch met Geert op pad, het was een hele mooie tijd. Toen ik alleen  bij de weg ging gebeurde het wel als ik buiten Onstwedde moest lopen, dat er  b.v. iemand in de tuin stond om de post aan te pakken, dan noemde ik de mensen onmiddellijk heel vlot bij naam en vervolgens verwonderde gezichten, hoe kent die vreemde postbode mij bij naam. Waar niet aan gedacht werd dat ik de naam van de mensen op de post had staan en ik hoefde er alleen maar een persoon bij zoeken en dat ging meestal wel goed. Op mijn laatste werkdag in 2007 ben ik met de VUT gegaan in mijn allereerste uniform uit 1971 van de PTT en thans natuurlijk op pensioen.

We hebben voor vier jaar geleden nog een huis gekocht aan de van Sevenhovenstraat in Stadskanaal en daar zijn we met ons beide heerlijk bezig om die wat op te knappen. Tevens ben ik nog actief bij de Oosterkadekerk als chauffeur op de vrachtwagen of gewoon met elkaar achter de auto oud papier ophalen. Ook doe ik nog de verkoop van ingebrachte spullen voor de kerk van de rommelmarkt  op marktplaats. Een aantal jaren hebben wij het beheer gehad over zalencentrum “De Rank” bij de Oosterkadekerk, maar wij  regelen nu alleen nog de begrafenissen.
Al met al vervelen doen wij ons niet, en zolang het ons gegeven wordt doen we het met plezier en zijn daar echt dankbaar voor.

Ook willen wij alle bekende en onbekende Onstwedders de hartelijke groeten doen en hoewel het voor mij niet altijd meevalt van wie is wie, blijf ik toch het hele dorpsgebeuren iedere dag volgen op Onstwedder info.

P.S. Ik heb mijn geboortehuis op schaal nagemaakt in luciferstokjes.

Jan Lutjeboer.

E-mail